I´m Spartacus !

Det finns otroligt många klyschor i filmens värld. En del gör att man sitter och myser när klyschan infrias, kombinationen duvor slowmotion och John Woo är en klyscha som jag personligen har svårt att motstå. Andra klyschor som det obligatoriska rom-com talet har gjort att jag i stort sett vägrar att se filmer i den genren.

”I´m Spartacus !” klyschan dyker upp både här och där. Den går ut på att kollektivet visar sitt stöd för individen. Ofta är individen en person som på ett eller annat sätt går emot etablissimanget men får slutligen stöd av de han kämpat för mot filmens slut. Resultatet av stödet kan bli allt från massavrättningar till total seger. Här kommer ett par exempel på denna klyscha och jag börjar naturligtvis med orginalet.

OBS Spoilervarning utfärdas!

I Dead poets society vill inte Williams vara sämre och trots att scenen är lite väl emotionell för min smak så för jag ofrivilligt ståpäls.

Den här scenen finns inte med i Alan Moores förlaga men jag reagerade inte nämnvärt när jag såg filmen. Kan möjligtvis bero att jag satt och kämpade mot sömnen då filmen är både trist och seg.

Williams tänkte nog att han kunde upprepa sin succe´med Dead poets om man stoppade in en liknande scen i Patch Adams. Denna sista scen platsar lätt och ledigt in ibland bedrövliga filmscener. Scenen är helt enkelt vedervärdig i sin känslomässiga sliskighet som ramas in av clownnäsor och Williams blöta ögon. Usch!

Tipsa gärna om fler I´m Spartacus moment i filmer.

6 tankar på “I´m Spartacus !

  1. Det var längesen jag såg ”Döda poeters sällskap” men det var en av favoritfilmerna när jag var liten. Nu när jag ser scenen så känns den mer klyschig och pinsam än mäktig men men, jag gillar det:)

  2. Hur kan klyshigheten i DPS bli så bra när den blir närmast kräkframkallande i PA?! Bra samling av klipp, eftersom jag (*skäms*) ännu inte sett Spartacus var jag inte klar över ursprunget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s