Reservoir dogs (1992 USA)

När jag hittade Reservoir dogs på ICA i dubbeldiskutgåva för 39:- halade jag snabbt upp plånboken. Det var ett bra tag sedan jag såg Tarantinos debutfilm och omtitten visade sig vara en angenäm upplevelse.

Idag är Tarantino ett välkänt namn men när filmen kom togs man lite på sängen. Reservior dogs liknade inget jag sett tidigare, coola skurkar, långa rappa dialoger och en okronologiskt berättad historia. Idag är detta standard i många filmer och många filmer, speciellt i kriminalgenren, har apat efter hans stil på både gott och ont.

Filmen handlar om ett rån som går fel. Sex män har hyrts in av en gangsterboss för att genomföra ett rån mot en diamanthandel. De sex känner inte varandra sedan tidigare. För att vara på den säkra sidan om någon skulle bli arresterad använder sig sällskapet av kodnamn t.ex Mr Blonde, Mr Pink etc. När rånet misslyckas samlas de överlevande i en lagerbyggnad och man anar att någon av de inblandade arbetar för polisen. En del menar att filmen är en ren rip-off av en Hongkong film, City of fire, men den har jag inte sett och kan inte uttala mig om saken.

Filmens handling startar direkt efter det misslyckade rånet och en stor del av filmen utspelas i lagerbyggnaden. Genom återblickar skapas en helhet bit för bit. Ett enkelt men genialiskt grepp som gör att intresset hålls på topp hela tiden. Tarantino har med skådespelarensemblen lyckats skapa en av filmhistoriens coolaste gäng, Harvey Keitel, Michael Madsen, Tim Roth, Steve Buscemi och Lawrence Tierney är otroligt bra i sina roller.

Personligen finner jag Tarantino vara en aningen överskattad. Många av regissörens filmer faller på Tarantinos förkärlek till ändlösa och ibland trista dialoger. Dialoger som känns som sirap i örat när folk pladdrar på i det oändliga om oväsentliga saker. I Resevoir dogs finns dessa dialoger men de känns mer väsentliga i historien. Filmen klockar även in på behagliga 90 min så här hinner jag inte tröttna på svadan. Än i dag känns filmen både fräsch och pigg och den är definitivt värld 39 spänn.

Regi: Quentin Tarantino

Betyg: 8/10

4 tankar på “Reservoir dogs (1992 USA)

  1. Hear, hear. En klassiker bland klassikers. Du uppskattar inte dialogerna? Crazy!
    Den är värd 40 spänn till och med tycker jag. 🙂

    • Jo jag är väl lite galen Henke 😉 Pulp Fiction, JB och Death Proof vill jag minnas vara altför dialogtyngda i min smak. Men ska åtminstone ge PF en ny chans.

  2. Ja, bara förtexterna kändes ju fräscha när man såg dem första gången. Men kan också hålla med om att Tarantino ibland drar oväg lite väl långt i sin förkärlek till oändliga monologer. Hölls sig dock på en hyfsad nivå i IB om jag minns rätt.

    • Både Kill Bill (nästan) och IB klarar sig bra. Just IB klarar sig bra pga av att dialogerna ligger i fas med handlingen. Landas öppningsdialog på bondgården är brilljant!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s