Men in black III (2012 USA)

En utomjordisk skurk flyr och färdas bakåt i tiden. Väl på plats i 1960 talet dödar han Agent K (Tommy Lee Jones) något som får katastrofala följder för nutiden. Agent J (Will Smith) åker efter skurken för att stoppa honom innan han mördar K. Det låter nog virrigare än vad det egentligen är när man väl ser filmen. MIB III lyckas bättre än den ganska trista uppföljaren som kom 2002. Skådisarna verkar lite piggare, storyn är både intressantare och mer rappt berättad. När man även lyckas att få med Josh Brolin i rollen som den unge Agent K lyfter filmen ett snäpp till.

Jag har kanske ett extra gott öga till MIB III då jag är svag för äventyr som rör tidsresor. Paradoxer, omskrivningar av världshistorien och annat smått och gott som följer med i genren får det att vattnas i munnen på mig. Det som är synd är att man inte riktigt lyckas med att ge en känsla av 60-tal. Kläderna finns och en och annan kändis, b.la Andy Warhol, från tidepoken är med i filmen men det räcker inte. Jag saknar atmosfären och får intrycket av att agenterna springer runt i ett kulissartat 60-tal.

Jag har ofta funderat över vad det var som gjorde den första filmen i serien så bra. Troligtvis var det att man lyckades med att blanda ett skojfriskt äventyr med tankar av det mer allvarligare och filosofiska slaget. Människans litenhet inför universum och det faktum att agenterna i organisationen ger upp sina liv gör att den första filmen får ett visst djup som uppföljarna saknar. I MIB III försöker man sig på trycka in en gnutta allvar i filmen men de försöken når inte riktigt fram till mitt hjärta. Trots detta är filmen definitivt sevärd, en perfekt fredagsfilm som lockar till lite lättsamma skratt.

Regi: Barry Sonnenfeld

Betyg: 6/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s