Kings universum

Hittade det här intressanta och underhållande flödesschemat på nätet. Det fick mig att inse hur tajt Kings litterära universa faktiskt hänger samman, något jag inte funderat speciellt mycket på tidigare. Tydligen har man inte inkluderat The Dark Tower sagan, vad jag förstår hade schemat varit oläsbart om så varit fallet.

12 tankar på “Kings universum

 1. Coolt. Snyggt också med tidsprogressionen. Och du har nog rätt, The Dark Tower och alla de kopplingarna skulle nog behöva ett eget schema.

  • Trots att jag inte läst The Dark tower så märker jag (när jag läst Kings övriga böcker) kopplingar till denna serie. Kanske en stor aha-upplevelse väntar på mig?

   • Could be… Själv tyckte jag att det blev lite för mycket av det goda mot slutet av serien. Då funkar referenserna bättre i de andra verken, typ Insomnia och Hearts in Atlantis.

   • Just Hearts in Atlantis gjorde att jag anade att något pågick under berättelsens yta som jag inte hade några referenser till.

 2. Intressant! Jag hade faktiskt glömt hur mycket han refererar till sig själv i böckerna – på ett positivt sätt alltså – och skapar en alldeles egen värld/mytologi. Nu blev jag sugen på att läsa om ”Needful Things” som ju sammanfattade Castle Rock-berättelserna när det begav sig. Om jag inte är fel ute blev det väl inte slutet på den stadens historier som han först tänkte.

  • När den kom så sa King att nu var det slut med Castle Rock berättelser men han har allt återkommit dig några ggr efter N.T men (kan ha fel) då med berättelser som utspelar sig innan N.T

 3. Ja, riktigt nördig, häftig fakta kring den där kartläggningen! Det är ju alltid fränt och inte jätteovanligt att författare gillar att bygga vidare kring den värld de redan skrivit inom och här syns det ju hur pass gärna Stephen King lappar ihop sina alster, haha.

  Sedan när det gäller teman, med karaktärer som ”begåvats” med övernaturliga krafter och – framför allt, människor som vänder sig mot deras egna anhöriga, vänner eller invånare för att klara utomstående hot, är ju hans mest intressanta, återkommande tema.

  En referens som jag hela tiden brukar tänka tillbaka på, som denna kartläggning inte har med av hyfsat förklarliga anledningar är ju referensen till Dolores Claiborne i det Stephen King-författade manuset till den fenomenala miniserien Storm of the Century. I ett skede nämner en av miniseriens karaktärer ”de gamla händelserna kring Dolores Claiborne” som något de håller tyst om, ungefär.

  Fränt med små kopplingar som får läsaren/tittaren själv att tillåtas vidga det fiktiva universumet!

  • D.C gillar jag men jag hade lite svårt för Storm of the Century. Kan bero på att jag såg den i ett svep, reklampauserna som klippts bort blir tydliga då och berättelsen får ngt repetivt över sig. Inga större fel på storyn mer på utförandet.
   Håller på att läsa igenom Kings produktion och försöker vara mer uppmärksam på kopplingarna böckerna emellan.

   • Jag kollar ju väldigt sällan på tv-serier just för att jag ogillar det repetiva mönstret i hur akter, avsnitt och säsonger alltid är uppbyggda. Det är så maskinellt att se dramaturgiska händelser när de alltid sker efter sådana uppenbara konventioner och tv-serieuniversumet blir för mig därför sällan i närheten av lika genuint som i filmer.

    Detta till trots fann jag de taktiska, tempodämpande pauserna inför reklamblocken i Storm of the Century som väldigt behagliga! 😀

    Just valet att i film ta en paus, gå ut i den omgivande miljön och ta in blåsten från stormen i de där pauserna är några av de saker jag gillade bäst.

    Jag har vid alla utom första titten av Storm of the Century också sett det mer i ett svep. 🙂

   • Jag kanske får lov att se om den vid tillfälle……. Har för mig att den numera finns i bok eller serieform men jag kan ha fel på den biten.

   • Har inte hört något om det, mer än att manuset i sig är släppt i ”mjukbokform”. Ett seriealbum av Storm of the Century skulle dock vara riktigt coolt. Detaljerade, gritty bilder och mörka, blåsvarta nyanser. Kan se det framför mig!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s