Looper (2012 USA)

Den här filmen fångade mitt intresse då den behandlar tidresor, något som jag är omåttligt förtjust i. Att trion Willis, Blunt och Gordon-Levitt hade huvudrollerna gjorde inte saken sämre.

Joe arbetar som bödel åt ett framtida brottssyndikat. Personer som brottsyndikatet vill bli av med skickas bakåt i tiden där Joe väntar med en hagelbössa.. Ett ganska praktiskt sätt att bli av med besvärliga människor. Problem uppstår dock när Joe en dag finner att han ska avrätta sitt framtida jag. Berättelsen är avsevärt mer komplicerad än så men ovanstående får räcka som resume´ resten får ni själva se om ni känner er hågade.

Jag tyckte mig känna igen historien och visst hade jag läst om ett liknande upplägg i novellen Arbetet som publicerades i antologiserien Det hände imorgon. Nu är Looper en avsevärt mer komplicerad berättelse än novellen men jag undrar lite om inte Rian Johnson som både skrivit och regisserat filmen hämtat sin inspiration från den korta berättelsen. Hur som helst är Looper en film som sätter hjärnan i arbete för historien slingrar sig fram mellan tidsparadoxer, alternativa händelseförlopp och ovanliga och ganska vervärdiga sätt att döda en människa på.

Looper kan delas in i två akter: Filmens första halva som presenterar år 2044 och Joes arbete är filmens starkaste del. Upplägget är snyggt och jag blir spänd och förväntansfull på hur berättelsen kommer att utveckla sig.  I filmens andra halva där jag väntar mig att det ska bli riktigt spännande gör regissören det motsatta och Looper stannar nästan upp helt i sitt berättande. Den blir t.o.m lite småtrist. Iofs är det ganska skönt med en regissör som vågar ta lite andra vägar än vad man förväntar sig men här blir tyvärr inte resultatet speciellt lyckat. Filmens andra halva känns mest som en lång transportsträcka och väntan på finalen.

Jag blev något besviken men Looper är trots mina invändningar klart sevärd. Gordon-Levitt (i märklig sminkning men man vänjer sig) sköter sig bra men både Willis och Blunt är ganska lama i sina roller något som kanske kan bero på att de kommer in i berättelsens sega halvlek. Filmens stora överraskningen är Pierce Gagnon som spelar Blunts son. Fantastisk prestation av en riktigt obehaglig karaktär.

Action-Lunkan var med på filmen och var nog mer nöjd över filmen än vad jag var. Då han druckit champagne och ätit goda ostar tillsammans med fagra kvinnor kvällen innan var hans humör på topp, något som kan förklara hans positiva kynne. Själv hade jag tillbringat kvällen med att rätta prov. Olika falla ödets lotter.

Regi: Rian Johnson

Betyg: 6/10

6 tankar på “Looper (2012 USA)

  1. Trailern lovar en intressant film och jag gillar när det inte bara blir spänning av det hele, men den här verkar ändå på din beskrivning vara lite småtrist.

  2. Hmm, du verkar ju få medhåll från Jojje. Själv kan jag inte påminna mig att jag tyckte att den sackade i tempo något särskilt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s