Cujo: Bok vs. Film

Det första jag varnar för är spoilers, något som är svårt att undika då jag jämför boken med filmen – så var det sagt.

Cujo var en av de första böckerna jag läste av King och det jag minns från den läsningen var blandade känslor. Isande spänning som varvades med en ganska ointressant historia om reklambranschen. Jag har egentligen inte känt mig speciellt sugen på att läsa om boken men då jag halvt om halvt bestämt mig för att plöja igenom alla böcker av King i vuxen ålder satte jag mig pliktskyldigt ned med en gulnad pocket jag lånat av Marcus.

Cujo är en av Kings kortare romaner (endast ca 350s) det är också en skräckberättelse som (nästan) inte har några övernaturliga element i storyn. I Cujo blir vi läsare introducerade för två familjer, Trentons och Cambers. Trentons består av Vic som har en reklambyrå, hans otrogna hemmafru Donna och deras son Tad som har mardrömmar/syner om ett monster i sin garderob. Samtidigt som Donnas otrohet avslöjas krisar det på Vics byrå och han tvingas resa iväg för att rädda företaget. Donna bestämmer sig för att åka till en bilreparör när Vic är borta för att fixa till sin bil som krånglar. Bilreparatören Joe Camber och hans familj bor en bit utanför staden. Likt familjen Trenton består Cambers av fru och son samt en gigantisk Sankt Bernhardshund som lystrar till namnet Cujo. Sonen och frun ska resa bort och Joe tänker även han passa på att resa bort samtidigt som övriga familjen. Det familjen Camber inte vet är att Cujo har fått rabies, en sjukdom dom förvandlar den tidigare så timida hunden till en rasande best som i rask takt glufsar i sig de som kommer i hans väg. Donna anländer till verkstaden där bilen säckar ihop och finner att stället är övergivet bortsett från Cujo och dramat kan (äntligen) börja.

Hade Cujo varit en en lång novell hade den troligen varit bland det bästa författaren skrivit nu är den både lite småttjatig och övertydlig. Boken är som sagt kort men King använder ca två tredjedelar av boken för att kunna placera en mor och hennes son i en trasig bil på en övergiven gård belägrade av en rabiessmittad hund. Detta hade kunnat gjorts lätt och ledigt på en 10 – 20 sidor men då hade det som sagt inte längre varit en roman. Man märker redan vart King är på väg tidigt i boken och jag suckar lite för mig själv och undrar egentligen varför han krånglar till det så mycket. Upplägget är enkelt men det verkar som att författaren fått för sig att historien han skriver är avsevärt mer avancerad än vad den egentligen är. Efter ett tag blir det lite larvigt med alla hinder och sammanträffanden som sker för att historien ska hålla. Historien med flingorna och Vics reklambyrå kunde inte intressera mig mindre och den tar upp alltför stor del av boken.

Naturligtvis finns det bra saker att säga om Cujo. Personporträtten King ger i boken är mycket bra. Donnas älskare Steve Kemp är en småaktigt fjant som jag skulle vilja ge ett kok stryk. Författaren är mycket bra på att skildra osympatiska personer och har under årens lopp lyckats skrapa ihop en hel hög med otrevliga individer. Kemp ligger nog på tio i topp.  Donna är ett av de bättre kvinnoporträtten King har gjort och avsnittet där hon och hennes man diskuterar otroheten är en högtidsstund i Kings författarskap. Cujos belägring av bilen hör till det mer spännande som kommit från författarens penna synd bara att den historien dras ned av frukostflingor och överambitiösa försök från King för att beskriva lagen om alltings djävlighet. Cujo är läsvärd men långtifrån mitt förstaval om jag skulle rekommendera en bok av King.

Att Cujo skulle filmatiseras var bara en tidsfråga och det gick ganska snabbt. Boken kom 1981 och filmen kom 1983. Filmen Cujo är i ärlighetens namn inte speciellt bra, men den är i gott sällskap när det rör sig om filmatiseringar av Kings böcker. De brukar inte bli speciellt lyckade. Mitt första intryck av Cujo är att det känns som en tv-film. Den usla filmmusiken förstärker detta. Det är de gamla vanliga stråkarna och pianoklinkadet som ljuder. De har hörts i otaliga filmer när teven gått på tomgång en söndagseftermiddag. Skådisarna går på halvfart och man kommer inte karaktärerna in på livet. Dramat på gården är helt ok men det är nog hunden som spelar Cujo och dess tränares förtjänst men ett par scener är lite rafflande. Till slut blir det dock lite tjatigt med allt morrande, skrikande och skällande. Att man sedan valde att göra om slutet är i det närmast oförlåtligt men det är en annan historia. En del av förklaringarna till besvikelsen kan vara att Cujo är en film som inte åldrats väl, den känns 80-tal men inte på ett positivt sätt. Jag har även svårt för Dee Wallace i rollen som Donna hon är alldeles för mjäkig. Jag får intrycket att producenterna riktade in sig för mycket på hunden och missade karaktärerna. Som oftast är en halvdan bok av King avsevärt bättre än filmatiseringen.

Regi:Lewis Teague

Betyg på filmen: 3/10

4 tankar på “Cujo: Bok vs. Film

 1. Bra jämförelse! Jag håller med dig och ändå inte 😉 Personporträtten _är_ bra i boken och jag tycker också att förspelet är alldeles ypperligt genom att det framhäver den där vardagsskräcken som King gör så bra. Både Vic skräck för jobbet och Tads skräck för monster. Filmen är inte toppklass, men jag blev ändå positivt överraskad (fast inte av slutet då). Men det kanske berodde på att jag såg den efter Christine…

  • En stor anledning till mitt ogillande av filmen kan bero på att jag såg den direkt efter boken. Något som inte direkt talar till filmens fördel.
   Inget är direkt dåligt skrivet i boken men den känns helt enkelt lite ”harvig”.

   • Så du *läste* filmen direkt efter boken? Manus då menar du? 😉

    Det jag minns mest med boken är nog berättandet som sker ur hundens synvinkel. Kändes annorlunda.

   • Ha ha ha bäst att jag ändrar till såg var nog så inne i böckernas värld. Håller med om Cujos tankar, de bitarna har King fått till riktigt bra. Annorlunda och bra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s