Magical mystery tour (1967 Storbrit)

SVT fortsätter med sin Beatlesspecial, nu kom turen till Paul McCarthney. Jag vet inte om någon på SVT:s inköpsavdelning har ett horn i sidan till McCarthney då man valt att ”hylla” den gamla Beatlen med den långa kortfilmen Magical mystery tour. Efter succen med Sgt.Pepper kunde Beatles i princip göra vad som helst. Det man valde var att realisera en dunkel och förvirrad ide hos Paul McCarthney som rörde en psykadelisk busstur. Att det var ett synnerligen otydligt projekt anar man i den utmärkta dokumentären som handlar om filmens tillblivelse. T.ex  hade någon ritat ett glatt ansikte i filmmanuset. Det betydde att något roligt skulle hända vid det tillfället i filmen. Vad visste man inte riktigt, det problemet löstes på plats. Det hände också att produktionsteamet väcktes mitt i natten av McCarthney som sa att man behövde ett dussin dvärgar till morgondagens tagning etc. etc. På detta vis lyckades man knåpa ihop 60 min.

När filmen visades på annandag jul 1967 blev det naturligtvis tittarstorm och någon upprättelse har inte filmen fått så här i efterhand. Något som ibland kan ske när konst  är före sin tid. Detta kommer troligtvis aldrig att ske för Magical mystery tour är varken före eller efter sin tid, filmen är helt enkelt en tidlös idioti. Dokumentären om filmens tillblivelse är dock både roande och välgjord. McCarthney försöker desperat att försvara sin film, Ringo bara asgarvar och George Harrison filosoferar lite eftertänksamt. Alla medverkande säger i alla fall att de hade en trevlig stund när filmen gjordes. Ja de hade säkert roligare än de stackare som har sett filmen.

Magical mystery tour är en en soppa av lösryckta scener, poänglösa skämt, knepiga bilder och märklig dialog. Musiken har jag inget att invända emot den är bra med I´m the walrus som höjdpunkt. Det som är roligt med filmen är att den troligtvis aldrig kunnat gjorts idag då allt ska marknadsanpassas och av den anledningen är den en gnutta sevärd som ett tidsdokument. Det finns dock en scen som grep tag. Framförandet av låten I´m the walrus är lite obehaglig i sin surrealism. Men det avsnittet lägger jag upp nedan så ni slipper se hela spektaklet. Om ni mot förmodan trots allt känner för att se ett projekt som totalhaverar kan ni se det här tom fredag. Men kom inte och gnäll i efterhand, jag har varnat er.

Regi:Bla Bernad Knowles

Betyg: 2/10

2 tankar på “Magical mystery tour (1967 Storbrit)

  1. Halvtittade lite på dokumentären och instämmer i att den var sevärd, men speciellt sugen på att se den här blev jag inte. Det rycker visserligen till lite av ren reflex att trycka på SVT-länken, men jag ska försöka kontrollera mig själv

    Dock måste jag ändå säga att Walrus-videon var väldigt bra, åtminstone om man ser den som just en video. En timme av liknande påhitt är garanterat inte lika kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s