Chaser (2008 Sydkorea)

Joong-ho är en f.d polis som efter att förlorat jobbet sadlat om till hallick. Ett flertal av hans ”medarbetare” har försvunnit spårlöst och han misstänker att kvinnorna blivit kidnappade och sålts vidare. Detta är naturligtvis inte bra för Joong-hos affärer och han sätter upp en fälla för att fånga förövaren. Joong-ho lyckas till viss mån med sin plan och fångar personen som kidnappat kvinnorna. Ganska snart uppdagas det att inte rör sig om någon konkurrerande verksamhet utan om något mycket värre. Nu måste Joong-ho försöka finna den senast försvunna kvinnan innan förövaren sätts på fri fot pga brist på bevis.

Jag börjar med det som är negativt; den sydkoreanska kvinnosynen är bedrövlig, åtminstone som den skildras i en del filmer. Den kvinnosynen ger en viss unken doft över filmtittandet så även i Chaser. Den andra saken som stör mig i filmen är att poliserna är totalt inkompetenta men å andra sidan så kan jag inte det Sydkoreanska rättssystemet speciellt bra, men om poliserna i verkligheten är så här klantiga torde Sydkorea vara en fristad för brottslingar.

Om man bortser från dessa saker är Chaser en mycket spännande och gripande thriller. Redan en halvtimme in i filmen vet vi vem som är dramats skurk, filmens spänning ligger i Joong-hos jakt på hans senaste offer. Något som också är välgjort i filmen är Joong-hos karaktärsförändring från att vara ett svin (jag trodde faktiskt först att han var filmens skurk) till hans plågsamma väg till att bli en bättre människa som har empati.

Chaser är ett välspelat men ganska svart drama kanske ingen mysstund men däremot en bra film.

Regi: Hong-jin Na

Betyg: 7/10

7 tankar på “Chaser (2008 Sydkorea)

 1. En riktigt bra film tycker jag, har dock inget minne av någon större klantighet från poliserna. Men ska försöka observera det om jag ser filmen igen.

  • Klantiga och klantiga. De hade mördaren men la en massa tid på oväsentligheter dvs byråkrati istället för att leta efter ledtrådar. Iofs så förklarar ”bajsattentatet” en viss del av polisens oförmåga. Hus som helst så är det en bra film.

 2. Du har nog rätt, poliserna brukar ofta skildras som ganska klantiga i koreanska filmer. Men det tycker jag iofs är ganska charmigt 😉 Man räknar liksom med det efter att ha sett några av filmerna. Sen gillar jag det brutala i deras filmer, inte minst här där Hollywood aldrig hade accepterat att det som händer händer (tror du vet vilken scen jag syftar på – med hammaren).

  En av 2008 års bästa filmer – The Chaser.

  • Det är nog kontrasten mellan det brutala och komiska som stör mig lite men för varje film jag ser så vänjer jag mig. Vill även påpeka att jag fick tipset och The Chaser från din blogg – något jag tackar för 🙂

   • Ah, alltid trevligt att höra 🙂 Och precis som du skriver så blir man allt mer van vid de koreanska filmerna och att det helt enkelt bara ska vara på ett visst sätt. Till en början kan det vara svårt att förstå, men efter ett tag uppskattar jag det.

  • Har inte sett så många filmer från Sydkorea men de flesta jag sett har varit bra – åtminstone är medelbetyget för asiatisk film ganska högt. Ska försöka mig på lite drama ngn dag nu har det i stort sett bara varit skräck och thrillers.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s