Skräckfilmsvecka: Livide (2011 Frankrike)

Lucie börjar ett nytt jobb i hemtjänsten. Under sin första dag åker hon runt med sin handledare för att introduceras till de olika vårdnadshavarna. Sista anhalten på turen är ett kråkslott som ligger en bit utanför staden. Lucies handledare berättar att damen som bor i huset tidigare varit ett berömd och framgångsrik balettlärarinna som drog sig tillbaka efter sin dotters tragiska död. Nu spenderar den forna lärinnan sin tid i sängen i ett komaliknande tillstånd. Handledaren berättar även att den gamla balettlärarinnan är svinrik och har gömt sina tillgångar i någonstans i huset. Senare samma natt återvänder Lucie till huset tillsammans med sin halvkriminelle pojkvän som mer eller mindre övertalat henne att de ska söka efter förmögenheten. In i huset kommer de men att komma ut med livet i behåll visar sig vara desto svårare.

Då det är en fransk skräckfilm skvätter blodet till höger och vänster och hur det ska sluta har jag ingen aning om. Livide lyckas mer än väl att skapa en ruggig stämning kring det gamla huset. Tunga gardiner, rum fulla med bråte, vindlande trappor och mörka prång skapar tillsammans en känsla av att något ondskefullt lurar på inkräktarna.  Den första timmen av filmen är mycket spännande men när man närmar sig upplösningen tar historien en vändning som jag inte är fullt nöjd med. På något bakvänt sätt försöker regissörerna att sockra till det och för mig funkar den vändningen inte alls Men fram tills dess håller filmen tempot och spänningen uppe.

Livide var lite av en besvikelse då regissörsparet Alexandre Bustillo och Julien Maury tidigare gjort den gastkramande Inside men man kan inte lyckas varenda gång. Jag får sätta hopp till deras nästa film Among the living som kommer nästa år.

Japanska rysligheter hittas hos Fiffi.

Regi: Alexandre Bustillo, Julien Maury

Betyg: 5/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s