The Good heart (2009 Island m.fl)

Efter en vecka med massa slafs och klafs i skräckfilmsträsket kan det vara skönt att koppla av med något annat t.ex filmen The Good heart . En film som jag aldrig hade hört talats om men blev rekommenderad av Marcus som anade att jag skulle gilla den.

På intensiven träffas två män. Uteliggaren Lucas har hamnat där efter ett misslyckat självmordsförsök. Pubägaren Jaques har precis haft sin femte hjärtattack som utlöstes av att han lyssnat på ett avslappningsband. Jaques vet att han inte har lång tid kvar i livet, han har ingen familj eller vänner men då han vill att hans bar ska leva vidare efter hans död övertalar han Lucas att lära sig yrket som bartender. Jaques tanke är att Lucas ska ta över baren. Då de två männen är varandras motsatser är det kanske inte det smidigaste samarbetet. Lucas är en mycket snäll människa, på gränsen till att man skulle kunna klassa honom som korkad. Jaques är å andra sidan en person som avskyr allt och alla av hela sitt hjärta. Det underlättar inte när när Lucas träffar en tjej. Jaques anser att en bar är en fristad för män; ”Kvinnor har konditorier och kafeer att gå till”.

Trots en välbekant story som är ganska klichefylld så går det inte att komma ifrån att det här var en trevlig och rolig film. Paret Lucas och Jaques som spelas av Paul Dano och Brian Cox matchar varandra väl. Cox är mycket rolig som otrevlig bartender då han sprider sin avsky och förakt till mänskligheten kring sig på ett underhållande vis. Han har den ena one-linern efter den andra. Att Jaques har en hjärta av guld räknar vi tittare ut ganska snabbt men det tar en lång stund innan han visar det.

Om man av en händelse inte gillar Cox eller Dano bör man kanske se något annat då de är med i nästan varenda scen. Har man inget emot dess skådisar så får man en trevlig, välspelad bagatell som dock tappar mot det något svaga slutet som känns lite krystat.

Regi: Dagur Kári

Betyg: 6/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s