Sorteringsmani med Marcus

Har nyligen möblerat om i lägenheten  vilket innebar en flytt av DVD-filmerna. När hyllan väl var på plats började jag genast sortera in filmerna i bokstavsordning efter titel. Vissa problem uppstår ju genast. Exempelvis gör det lite ont i själen att mina Batmanfilmer inte får stå i kronologisk ordning då det går emot ovan nämnda system. Dvs. Tim Burtons Batman tvingas stå före 60-talsrullen Batman the Movie som i sin tur står före Batman Begins. The Dark Knight  står under D helt isolerad från sina artfränder. Trots kallsvett och hjärtklappning ihärdar jag. Man får inte rubba systemet med enstaka undantag. Då kan det gå illa…riktigt illa. Det kan ju hända att man glömmer att man gjort ett undantag så man tittar fel och tror att man lånat ut filmen och vips är hela kvällen förstörd. Sura miner i soffan och Bonde söker fru istället för en helkväll i Gotham. Inte bra.

Ett tänkbart alternativ?

Det våras för Frankenstein…eller Young Frankenstein? Det står och väger mellan V som i våras, (svensk titulering när den är som värst. Samma mani som att döpa om diverse komedier till Ursäkta vad/var/hur/vem/ x. ) eller Y som i young. Om jag sorterar in efter Young Frankenstein borde jag ju rimligtvis sortera in alla filmer efter orginaltitel. Vill jag det och varför verkar det så viktigt? Håller andra på på samma sätt eller är det bara jag som bryr mig om sånt här?

Hur gör ni, bloggläsare. Har ni också system att sortera filmer efter och i såfall vilka? Ligger allt i en hög på golvet eller går ni efter produktionsår? Ni kanske till och med katalogiserar efter Regissör eller Filmbolag? Finns det kanske till och med någon stackare som kör med den extremt ambitösa och inte så lite maniska biografiska sorteringen, dvs att sortera in filmerna i en kronologi som baseras på den ordning i vilken ni sett filmerna ?

Vore lite kul att höra hur ni gör?

12 tankar på “Sorteringsmani med Marcus

 1. Jag är nog ganska tråkig för jag har också sorterat efter bokstavsordning. Men stöter så klart på samma problem med vissa titlar. Däremot har jag gjort så att jag helt enkelt går efter titeln på omslaget. Så om den har den svenska titeln så sorteras den efter det. Då vet jag att om jag inte hittar den under t.ex. Y som ”Young Frankenstein”, så måste den vara under D som i ”Det våras för Frankenstein” 😉

  Undantag görs dock för boxar och vissa specialutgåvor som kanske inte får plats på samma sätt. De får en egen plats tillsammans.

  Hmm, tror det är så enkelt, men alltså tråkigt. Har iofs inte sorterat om dem på länge, men det är det systemet jag kör på. Värst är bara att jag inte har tillräckligt med plats där jag har dem så det får bli två rader bakom varandra på något ställe (alltså att man måste dra ut filmer för att se vad som döljer sig bakom, haha). Å andra sidan vet jag ju vilka bokstäver som döljer sig där bakom så det funkar väl någorlunda bra, om än inte idealiskt.

  • Nejdå, inte är det väl tråkigt om det funkar. Det är just boxarna som ställer till det för mig också.
   Noterar en liten blinkgubbe och får kanske förtydliga.När jag bokstavsordnar så bortser jag från ”den”, ”det” och ”The” i början på titlar eftersom halva filmhyllan annars börjar på T och en rejäl del hamnar under D. Därför hamnar ”Det våras för Franskenstein” under V i min hylla.
   Det där med dubbla DVD-rader känner man ju igen, inte minst från Herr Filmitch´s tv-rumshylla. 😀

   • När det kommer till De, Det, The eller Le och liknande så är det faktiskt endast The som jag ignorerar. Kul att alla har olika sätt. Man ska helt enkelt göra det som känns bäst.

 2. Mina står i bokstavsordning, men undantag för mina filmserier som måste stå i rätt följd. De har en egen lite hylla, som jag kort och gott har döpt till just filmserier, där de kan stå i kronologisk ordning.
  Sen har jag också en Marvel och en CD Comics hylla där alla filmer kan stå i rätt ordning.

 3. Jag har ju gjort mig av med nästan allt så något sorteringsproblem har jag inte nuförtiden. Tidigare hade jag ett väldigt personligt sätt att ordna filmerna, utifrån någon sorts genre/regissör/tema-ordning…

 4. Haha, känner väl igen problematiken. Jag har försökt hantera den genom att (nästan) inte hantera den alls. TV-boxar och -serier för sig. Film-boxar för sig (oavsett typ av box). Filmserier på enstaka skivor (tex Hellraiser, HP) tillsammans och får samsas med dubbel-DVD. Men ingen inbördes ordning inom dessa grova kategorier och i övrigt är det full anarki. Mindre tankekrävande när filmerna ska in i hyllan men potentiellt stroke-framkallande när man letar efter något särskilt.

  Just förresten — alla osedda enstaka filmer för sig också, boxarna delar jag inte på så de blir lätt bortglömda.

   • Detta system anammas av mig också. Hade tidigare bokstavsordning, men sedan plockade jag bort mer än hälften av alla filmer (sådana jag aldrig kommer se igen). Resten fick slumpvis placering.

 5. Precis som Movies-Noir så sorterar jag filmerna efter titeln på fodralet. Sen har jag en hylla med filmer jag ännu inte sett och skrivit om, dom får inte sorteras in bland dom andra filmerna. Och sen finns en hög som inte fått plats. Dom som jag ska ta reda på sen…nångång…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s