The Whisperer in the darkness (2011 USA)

Det här är en film gjord med både själ och hjärta. H.P Lovecraft torde vara en mycket känd skräckförfattare bland de som har intresse av genren. Hans litterära produktion var inte speciellt stor och i ärlighetens namn är han en ojämn författare men hans historier är ofta fantasifulla och en del är riktigt rysliga. Ett antal av hans berättelser har filmatiserats med varierande resultat men jag har bara sett några få. De senaste åren har Lovecraft varit aktuell i filmens värld med den eventuella filmatiseringen av hans roman At the mountains of madness en historia som av olika anledningar tyvärr verkar dröja innan vi får se på vita duken.

I väntan på den filmen kan man alltid mysa till det med den här filmen som duger gott och väl. Professor Albert Wilmarth nås av rapporter om att det spolats upp märkliga kadaver efter en storm i ett otillgängligt område i delstaten Vermont. Professor Willmarth tror att vittnesmålen är fantasier men åker motvilligt till Vermont.

Sean Branney har regisserat filmen och skrivit manus tillsammans med Andrew Leman. Paret har även arbetet tillsammans på en annan filmatisering av Lovecrafts berättelser, den hyllade kortfilmen The Call of Cthulhu som jag än inte sett. Jag tycker att Branney och Leman lyckas väl med att fånga stämningen i Lovecrafts berättelse.  Manuset är genomarbetat och man har utvecklat Lovecrafts novell till en väl fungerande långfilm. Filmen är i svartvitt och den förmedlar en stämning som får mig att tänka på Universals skräckklassiker från 30-talet. Trots detta känns inte filmen alls mossig och gammal utan det är en frisk fläkt jämfört med det sedvanliga slafset som är så vanligt i genren i dag. Speciellt skräckinjagande är väl inte The Whisperer in the darkness men den ger en mysryslig känsla och är riktigt trevlig att titta på. Tyvärr tappar filmen lite mot slutet då monstren är en aning töntiga men kan man bortse från den lilla fadäsen har Benney och Leman lyckats bra med sin film och jag ser mer än gärna fler Lovecraft adaptioner från paret.

Regi:  Sean Branney

Betyg: 7/10

4 tankar på “The Whisperer in the darkness (2011 USA)

  1. Mysryslig är ordet, sade Bull. Jag tyckte bättre om det här gängets Cthulhu-variant men visst var även Whisperer… charmig. Särskilt imponerad var jag av hur de hade lyckats bygga upp inledningen från ingenting jämfört med förlagan. Radiodebatten med Fort var underbar.

    • Jo det har lyckats bra med en novell som (vad jag minns) består i stort sett av en lång monolog. Ska försöka kolla in Cthulhu filmen – tror det var du som tipsade mig om den filmen.

  2. Då får det väl bli till att se den här förstår jag.
    Men vill också slå ett slag för det lilla svenska millroad som gjort en mysig version av ”muntan of madness”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s