Total recall – Arnold Schwarzenegger

Då var den läst, Arnies livshistoria. Arnold berättar om sitt liv som, vad man än tycker om karln, är mer eller mindre en fantastisk framgångssaga. Han föddes 1947 i en liten österrikisk håla. Tidigt bestämde han sig för att på något sätt ta sig till USA. Vägen dit gick via bodybouilding och han har vunnit en massa titlar i denna sport. Han kombinerade bodybuildingen med fastighetsaffärer och fick in en fot i filmens värld. Trots att han är en ganska usel skådis lyckades han vara med i en hel hög mycket framgångsrika filmer. I bara farten gifter Arnold in sig i Kennedyklanen och lyckas även med att bli republikansk guvernör i Kalifornien. Arnold har nu blivit 65 år och har kickat igång sin filmkarriär igen. Som sagt en fantastisk levnadshistoria men har jag lärt känna människan Arnold Schwarzenegger efter att ha läst boken och hur läsvärd är den?

Det är en tjock bok för Arnold har mycket att berätta kanske för mycket känns det som ibland. Den gode Arnold verkar ha svårt med prioriteringarna om vad en potentiell läsare finner vara intressant. För att ta ett exempel: I ett kort stycke berättar han om att han hade en kärleksaffär med Brigitte Nielsen under inspelningen av filmen Red Sonja. Samtidigt var Arnold sambo med sin blivade fru Maria Shriver. Något om hur han resonerade eller tankar på dåligt samvete dyker inte upp. Han konstaterar att han satte på danskan som ville ha ett förhållande med Arnold något som han tackade nej till då han tänkte gifta sig med Maria. Arnolds resonemang och eventuella moraliska kval i dessa frågor hastas över. Däremot breder han gladligen ut sig över två sidor i boken om hur han lärde sin barn att släcka ljuset efter sig. Så här håller det på. Arnold ger glimtar om vilken sorts människa han eventuellt är men han hoppar raskt över till något mer ytligt.

Om man har intresse över hur man tränar, promotar filmer, köper lägenheter eller blir guvernör är boken mycket bra. Vill man lära känna människan Arnold får man leta någon annanstans. Ska jag tro boken är Arnold vän med alla. Han har inte ett ont ord att säga om någon. Arnold planerar varje nyår vilka mål han ska nå under det kommande året, gillar att ha hemligheter, tycker inte om visa sina känslor, sätter på hushållerskan (de var ensamma hemma ges som skäl) samt tycker det var mycket roligt att slåss i ölkällarna i sin ungdoms München. Det är ungefär det jag, efter att ha läst över 600 sidor, känner till om människan Schwarzenegger.

Språket är sisådär det blir lite enahanda efter ett tag men det är en lättläst bok. Man har lyckats att lyfta fram Arnolds röst i memoarerna och det är väl det som är meningen med memoarer antar jag på både gott och ont. Ni som hört Schwarzeneggers kommentatorspår till filmen Conan barbaren vet vad jag menar med ont.

Bokens intressantaste del är den sista delen när Arnold redogör för sin tid som guvernör och man förstår hur tungrott det amerikanska politiska systemet kan vara. Det är underhållande att läsa om hur Arnold försöker vinna över systemet men många gånger får han hissa vitt flagg och erkänna sig besegrad.  Är man ett fan av Arnold Schwarzenegger kan boken vara smått intressant men det bjuds inte på några sensationer eller djupare inblickar i hans liv.

Boken kan inhandlas på följade platser:

http://www.fritzstahl.com/total-recall-min-osannolikt-sanna-livshistoria.html

http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9153438337

http://www.bokus.com/bok/9789153438335/total-recall-min-osannolikt-sanna-livshistoria/

4 tankar på “Total recall – Arnold Schwarzenegger

  1. Men nog måste väl karln ha råd att betala en riktig spökskrivare? Eller i alla fall ha en kompetent pressekreterare? Slutresultatet låter lite konstigt för att komma från en fortfarande aktiv politiker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s