Filmspanarna – Tema snö. ALIM: The Shining (1980 USA/Storbr)

Månadens tema från Filmspanarna är snö. Då passar det bra med en film där en stor del av handlingen utspelar sig i ett snötäckt hotell. Ja snötäckt och snötäckt. P.g.a regissörens Stanley Kubricks motvilja att flyga fick filmen spelas in i England ett land som kanske inte direkt är känt för sina snörika vintrar. Snöproblemet löstes med några ton salt. The Shining är baserad på boken med samma namn av den inte helt okände författaren Stephen King. King var inte speciellt nöjd över filmversionen vilket jag kan förstå då Kubrick gjorde en alldeles egen tolkning av Kings berättelse men vilken tolkning!

Jack Torrance är en författare som  i väntan på sitt genombrott lyckats skaffa sig ett ovanligt jobb. Han ska vakta ett stängt hotell i Klippiga bergen under vintern. Tanken är att han ska hålla igång värmen och göra småreparationer under vintern så hotellet kan öppna sina portar utan några större problem när gästerna återkommer till våren. Med sig har Jack sin familj; frun Wendy och sonen Danny. Danny har psykiska förmågor och tack vare dessa märker han ganska snabbt att saker och ting inte står rätt till på hotell Overlook. Fastigheten kryllar av spöken som försöker övertala Jack att döda sin familj. När snön kommer isoleras familjen och är utelämnade till varandra och hotellet.

Som sagt det är salt Nicholson pulsar i och inte snö. Det var tydligen så varmt på inspelningen att folk höll på att krevera av hettan. Men de ser åtminstone ut att frysa i filmen.

Egentligen borde jag inte tycka om The Shining. Kubrick har jag aldrig varit speciellt förtjust i. Hans filmer är helt enkelt för överarbetade och ofta lite småtrista och ibland t.o.m fjantiga då Kubrick gärna går till överdrifter när det rör sig om hur hans karaktärer agerar. Jack Nicholson hör verkligen inte till mina favoritskådespelare då han bara kan spela en roll, nämligen sig själv. Shelley Duvall är småjobbig i sin hysteri och själva filmen är inte speciellt skrämmande. Vad är det då som gör att jag älskar filmen så mycket och kan se den om och om igen?

För det första är filmen så otroligt snygg. Hotellet Overlook är fantastiskt med sina heltäckningsmattor, gigantiska kök, balsal och stora lobby. Kubrick skickade ut sina medarbetare som kollade upp hotell i USA och Kubrick satte sedan samman de bästa bitarna från olika hotell för att skapa Overlook. Kamerarbetet och ljudet är i topp och jag kan med lätthet plocka ut ett tiotal scener ur filmen där jag bara njuter av att se hantverket. Allt detta kan man tacka Kubrick och hans perfektionistiska vansinne för. T.ex tog en scen där Nicholson kastar en boll i hotellets lobby flera dagar att filma då Kubrick aldrig blev nöjd. Han ville att bollen skulle träffa kameralinsen på tillbaka-studsen. Scatman Crothers som spelar hotellets kock bröt ihop vid ett tillfälle efter oändliga tagninga och frågade gråtandes Kubrick vad regissören vad ute efter.

Vad jag förstått har denna scen rekordet i antalet omtagningar: 148 gånger!!

Nicholsson och Duvalls samspel gnisslar filmen igenom. De känns inte som ett par för fem öre ja hela familjen Torrance är det närmaste en ickefamilj man kan komma. Nicholsson är mer eller mindre galen redan i första scenen och Duvall är mer eller mindre hysterisk redan från start. För att få Duvall i den rätta sinnesstämningen så såg Kubrick till att vara otrevlig mot henne. Han drev henne nästan till ett psykiskt sammanbrott bla började skådespelerskan att tappa håret av all stress. I en kort sekvens i The making of The Shining ser man skådespelerskan bryta ihop. Kubrick muttrar: ”Visa henne ingen sympati.” På något bakvänt sätt fungerar skådespelarnas märkliga insatser. Då de redan från start inte verkar passa ihop skaver berättelsen och jag väntar bara på en explosion redan från start och jag inser nästan på en gång att familjen Torrance är dömd till undergång. Deras emotionella och något märkliga utspel ger en märklig kontrast till det på ytan prydliga och välordnade hotellet. Robin Williams, Robert de Niro och Harrison Ford var alla uppe för diskussion i rollen som Jack Torrance men de avfärdades alla av Kubrick. De Niro var inte galen nog och Williams var för galen. Filmen hade blivit något helt annat med någon av dessa herrar i huvdrollen. Om den blivit bättre vet jag inte men speciellt rädd blir jag inte för Nicholsson han är mest underhållande i sitt överspel. Jessica Lange var i åtanke i rollen som Wendy Torrance men Kubrick kanske kände att han inte kunde driva henne lika lätt till vanvett.

Danny Lloyd som spelar sonen med psykiska krafter gjorde bara en film till. Numera är han i 30-års åldern och jobbar som lärare. Han insåg att han medverkat i en skräckfilm först när han var 13 år.

The Shining har alla möjligheter att bli en fantastisk rysare; Isoleringen, ett stort tomt hotell, spöken och en familj som bryter samman. Tyvärr lider filmen av att den är för bra för att vara en skräckfilm. Jag sitter och njuter av varendra ruta, kollar in detaljer, lyssnar på det fantastiska soundtracket och glömmer helt enket bort att jag bör vara rädd. The Shining är som en bra låt man aldrig tröttnar på att höra. Jag vet inte hur många gånger jag sett filmen men så fort eftertexterna rullar blir jag sugen på att se om filmen. The Shining blir än mer intressant då filmen är vidöppen för tolkningar. Kubrick har hela tiden hävdat att det kort och gott är en spökhistoria. Det har dock inte hindrat andra från att tolka filmen b.la bloggkollegan Voldo.

En teori är att allt sker i Jacks sinne. Så fort han ser ett spöke är det speglar inblandade. Kan det var hans eget sjuka psyke han ser?

Det är ingen hejd på alla teorier om filmen och dess verkliga innebörd. Övergrepp på den amerikaska urbefolkningen, förintelsen, numerologi, sonen Danny ligger bakom allt etc. etc. Flera av teorierna har samlats i en dokumentär Room 237 som jag hoppas kunna se inom kort. Tidningen Empire hade även nyligen en lång artikel om The Shining så sista ordet om vad filmen egentligen handlar om är nog inte sagt än. Personligen nöjer jag mig med att det är en otroligt bra (kanske för bra) spökhistoria – no moore no less.

En annan teori är att Kubrick ”erkänner” i filmen att han stod bakom den fejkade månlandningen. Dannys tröja och heltäckningsmattan är ett av många ”bevis” i filmen.

Regi: Stanley Kubrick

Betyg:10/10

Andra filmspanare som bloggar om snö är följande:

Except Fear:

Fiffis filmtajm:

Flmr filmblogg:

Fripps filmrevyer:

Har du inte sett den:

Have you forgotten:

Jojjenito:

Mode+film:

Rörliga bilder och tryckta ord:

The Velvet Café:

32 tankar på “Filmspanarna – Tema snö. ALIM: The Shining (1980 USA/Storbr)

 1. Bra val! Jag är inte heller någon stor Kubrick-fan men den här håller ända in i kaklet. Frågan är om snötillgången var en anledning till att det jämfört med boken finns förhållandevis få utomhusscener?

  • Det kan nog vara en anledning till bristen av utomhusscener. Vad jag förstör är enda scenen med äkta snö då Halloran kör med snöskotern. Skönt att jag inte var ensam om mitt dissande av Kubrick

 2. Tack för länken.

  Har också hört om den där månlandningsteorin. Man kan undra om vissa ”ledtrådar” till underliggande teman har placerats där av Kubrick för att vilseleda publiken till ”fel” tolkningar. Det är ytterligare en teori. 🙂

  • Ja eller inte alls. Det kan vara så att filmen är en ”rak” berättelse. I den långa versionen finns det ett och annat man kan fundera på b.la en tv som visar film trots att den inte är ikopplad…….

 3. Det var ett tag jag såg den här, minns väldigt lite utom äckliga tvillingar i äckliga hotellkorridorer. Jag kan inte låta bli att vara lite sugen på Room 237 om den skulle dyka upp här, och i så fall måste man ju se om den!

  • Jag tycker hotell Overlook är ganska mysigt. Det roliga är att då Kubrick plockat ihop rum från olika hotell kan det hända att man någon gång kommer känna igen sig. Får se hur mysigt man tycker det är om nu detta skulle hända…..

 4. Himla massa intressanta fakta jag aldrig hört förut. Får nog bli en filmkväll med kombon The Shining och Room 237 när man kan få tag i den.

  • Kollade på nätet ang 237 och vad jag förstår lär den komma ngn gång efter jul. F.n valsar den runt på olika festivaler. Tror tom att den visats kort i S-holm.

 5. Bra val för temat. Jag har ju då inte sett The shining, men det är intressant vad du skriver om filmen. Och om Kubrick. Jag är fortfarande inte säker på vad jag tycker om honom. Jag borde nog ta och se lite fler av hans filmer. Däremot gladde det mig det du skrev om Nicholson. Visst är det så? Han kan ju faktiskt bara spela sig själv! Jag har haft en vag aning om att jag inte gillar honom ganska länge nu. Du förstärker den känslan. Däremot gillar jag DeNiro, men Pacio får gärna pensionera sig (sätt honom på något hem för åldringar så kan han sitta där i ett hörn och hojta hoaaa).

  • Vet att du inte gillar skräck men Shining borde du se då den är så snygg. Jepp vi är överrens ang. gubbgänget. De Niro kan om han vill men har nog tyvärr sett sina bästa dagar. De andra två är en anledning till att INTE se filmen 😉

 6. Fin text! Och intressant! Jag har bara sett The Shining två gånger..och det var först vid andra titten den började sätta lite spår hos mig…och man upptäckte detaljer. Intressant om allt bakom filmen också.

  Känns nog som att det är läge att ta ett nytt omtag på den efter den här artikeln…

  Och det där med Kubrick och månlandningen låter ju hysteriskt kul! 🙂

  • Tackar Steffo. Shining tål att ses om många gånger. Väntar ivrigt på dokumentären. Månlandnings teorin finns som film på Youtube. Varsågod:

   • Totally crazy. Jag har sett de första 20 minutrarna. Helt galet. Men kul, på gränsen till hysteriskt. Var månlandningen en bluff??

   • Konspirationer dess anhängare är alltid underhållande. Jag undrar lite hur de uppfatar världen. Visst är ”dokumentären” underhållande tro mig det blir värre……

 7. Ja, The Shining är verkligen ett filmtekniskt mästerverk men visst har berättelsen på nåt sätt hamnat lite på efterkälken. Våra åsikter om filmen skiljer sig i princip åt på en enda punkt: när jag såg filmen första gången tyckte jag den var oerhört skrämmande. Obehaget sitter i, men nu mer i min fascination kring hur Kubrick jobbar för att skapa obehaget.

 8. Pingback: Analys av The Shining | Voldo's Filmblogg

 9. Snyggt skrivet! Ja detta är sannerligen ett mästerverk av sällan skådat slag. Jag fullkomligt älskar allt med filmen. Dock jävligt synd att den europeiska utgåvan är betydligt kortare än den amerikanska. 119 min mot 144. Man vill ju ha med allt när man ser filmen. Men det är ju inte svårare än att köpa den. Jag har dock bara den europeiska . Den amerikanska versionen har jag på en lortig bränd skiva som jag fick av en kompis. Nu åter till filmen, du nämner att det var snöbrist. Jag var över till Elstree Studios 2005 eller 2006 med en god vän från England som jobbat lite som statist och därav lyckats bekanta sig med folk på olika filmstudios. Tack vare honom fick jag följa med till Elstree Studios och gå på rundvandring och träffa en äldre herre som jobbat där länge. Han hade varit med vid filminspelningen av The Shining och hade en del roliga berättelser. Tyvärr har jag glömt namnet på gubben. Men iallafall han berättade att dom hade använt sig av en snökanon för att fixa till med snö. Du skrev salt, mycket möjligt det görs av salt. Jag har inga kunskaper om sånt. Men iallafall så hade det blåst mycket en dag och snön som sprutade ut kom istället på en parkering till en matvarubutik som låg i närheten. Om det var hela parkeringsplatsen eller om det var infarten som blev täckt minns jag inte. Men inga bilar kunde åka in och parkera iallafall. Kul historia från honom. Hissen finns kvar, åtminstone då när jag var där. Tyvärr var det låst till den byggnaden när vi var där så jag fick aldrig se hissen. Men han berättade att den var kvar. Jag önskar jag kunde minnas mer av vad han berättade om inspelningen. Men mycket har jag glömt. Jag har träffat tvillingarna, en utav hade nån gång i livet haft ihop det med en svensk. Så hon hade varit i Uppsala berättade hon. Dom träffade jag på en filmmässa. Dom var super trevliga och blev glada när jag berättade om Elstree Studios och att jag visste att den var filmad där . Självklart har vi en vardagsrumsmatta med samma mönster som den klassiska i filmen. En kniv har vi också från filmen. Dock inte den som används av henne för att försvara sig. Nej inte så coolt, utan den sitter på väggen i köket i filmen. Men det är coolt nog för mig. Inledningen på filmen med den musiken vågar jag nog påstå är bland det vackraste jag sett i filmväg. Ditt betyg 10/10 kan jag bara hålla med om. Boken har jag tyvärr aldrig läst. Önskar jag kunde göra det nån gång i livet. Men jag läser väldigt lite. Blir film för hela slanten.

  • Är ingen expert på konstgjord snö men kan mkt väl stämma med saltblandning. Får väl höra i Ålviken nästa friluftsdag. Matta & kniv – hemmet måste vara fullt av saker från filmer 🙂 Själv tittar jag och läser om film och samlar inte så värst mycket – en amatör i dessa sammanhang.
   Böcker tar mer tid än film men jag gillar att läsa och varvar film med läsning. Kings böcker är oftast bättre än filmerna och hans son Joe Hill håller minst lika hög ribba som pappan i böckerna. Finns mycket härlig skräck i böckernas värld (och annat också för delen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s