Sint (2010 Nederländerna)

sint-posterDå var det jultid igen. Det betyder inte att bloggen kommer explodera i en orgie av filmer innehållandes nissar och snyftvänliga moralkakor. Jag har ingen större ambition än att köra en film som har något med julen att göra varje advent och det blir säkerligen en och annan jullåt på måndagarna. Dagens julfilm blir skräck/action/komedin Sint från Nederländerna.

Jul firas både här och där i världen men inte på samma sätt. I Nederländerna är det godis och presentutdelning den 5:e december. Kalaset står helgonet St. Nicholaus för och som medhjälpare har han Zwarte Piet som bäst kan beskrivas som busiga pepparkaksliknande gubbar.

I Sint har man vridit på historien lite. St. Nicholaus var egentligen en f.d biskop som plundrade landsbygden med sitt rövarband. Till slut fick befoklningen nog och dödade sällskapet. När det är fullmåne samtidigt som den 5:e december går den döde biskopen och hans anhang igen. De fortsätter med det de sysslade med när de var i livet och dödar den som har oturen att stöta på sällskapet. Kyrkan och myndigheterna känner till förbannelsen men har tystat ned händelserna var gång de sker. En polis som drabbades av biskopens härjningar på 60-talet ger sig ut i vinternatten för att stoppa gengångarna.

Ja vad ska man säga? Tråkig är åtminstone inte filmen. En fartfylld och blodig actionskräckis där det gallopperas med häst på hustaken. Spökskepp löper in i hamnen och man fightas med ett lik som svingar en sylvass biskopskräkla. Skådisarna är ok och effekterna är välgjorda. Speciellt spännande och ryslig är inte filmen men den är gjord med gott humör och är som sagt underhållande.

Regi: Dick Maas

Betyg: 5/10

Sofia skriver om en desto rysligare julskräckis. Kila över dit och kolla.

4 tankar på “Sint (2010 Nederländerna)

  1. Fastnade inte direkt för den här filmen (har inte sett den, men av det du skriver alltså). Däremot noterade jag regissörens namn, Dick Maas. Han har ju gjort en kultfilm i Amsterdamned som är en klart underhållande och rolig action-/skräckfilm.

    • Kollade in Amsterdamned och den verkar vara i samma stil som Sint. Är humuret det rätta är filmerna underhållande och har nog sin publik. Hellre lite fart och fläkt än allt för tillrättalagt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s