My week with Marilyn (2011 Usa/Storbr)

New Poster of My Week with Marilyn1956 bestämde man sig för att spela in filmen The Prince and the Showgirl i Storbritannien. Genom att sammanföra den store skådespelaren Laurence Oliver och den populära Marilyn Monroe var nog förhoppningarna stora på att det skulle bli en succe´. Nu blev det inte en lättsam och oproblematisk filminspelning. Oliver och Monroe gick inte speciellt bra ihop. Oliver hade lärt sig yrket på teaterscenen medan Monroe var anhängare av Stanislavskis metod. Metoden går i stora drag ut på att en skådespelare ska leva sig in i sin karaktär. B.la Brando, Pacino och D.D Lewis är anhängare av denna skola där man riskerar att går till överdrift i sitt arbete som skådis.

Monroe vars äktenskap med författaren Arthur Miller var komplicerat. B.la anklagade hon Miller för att studera henne till sitt nästa litterära projekt. Monroe känner sig obekväm i situationen och kan inte ”finna” sin karaktär. Hon kan inte passa tiderna och bryter ihop av och till samtidigt som Oliver närmar sig ett sammanbrott. Turligt nog har ynglingen Colin Clark lyckats tjata sig till en plats som allt i allo under filminspelningen. Av en slump blir han utsedd till Monroes inofficiella assistent och har ett enda uppdrag; Se till att stjärnan genomför filmen. My week with Marilyn bygger på sanna händelser och till grund för filmen ligger Clarks dagboksanteckningar.

Jag blev positivt överraskad av My week with Marilyn. Det jag först kände var att filmen kändes ganska onödig, en film om en filminspelning med en död stjärna. Känslan av att man försökte klämma ur lite mer pengar ur legenden Monroe var ganska påtaglig. Tack men nej tack!  Men tack vare bra skådisar bla Branagh (Laurence Oliver) och Michelle Williams (Marilyn Monroe) och en historia som mot min förmodan grep tag i mig kom mina negativa förväntningar på skam. Det tog inte lång stund innan jag glömde bort att det är Williams som spelar Monroe och snart har jag även glömt bort att jag kollar in en film som ska föreställa sent femtiotal. Filmen lyckas sudda bort gränsen mellan verklighet och fiktion. My week with Marilyn är en trevlig film men  med facit i hand är den även lite vemodig. Monroe tog livet av sig 1962 och kan nog sägas vara ett offer för industrin.I filmen framgår det att skådespelerskan inte är en individ utan en produkt som ska saluföras paketerad och klar till allmänheten. Trots detta i åtanke när jag ser filmen är det en trevlig och välgjord bagatell.

Regi: Simon Curtis

Betyg: 7/10

Annonser

12 thoughts on “My week with Marilyn (2011 Usa/Storbr)

  1. Det är ju annars svårt att spela karaktärer vars verkliga nunor man redan är hyfsat bekant med. Den verkar intressant den här, men ändå är jag inte så sugen på att se den.

  2. Tyckte också filmen var helt ok, men bara 3/5 för min del. Michelle Williams och Kenneth Branagh är helt klart mycket bra. Däremot gillade jag inte Eddie Redmayne i rollen som Colin Clark. Tror det är utseendet som gör det, haha. Men det är Michelle Williams som är viktigast här, och hon funkar som tur är.

  3. Du väckte mitt intresse för filmen så jag var tvungen att gå till bibblan och låna den. Jag tycker tvärsemot många här att Redmayne passar alldeles utmärkt i den där unga, iakttagande rollen. Och han är fin! Skönt att inte alla skådisar ser likadana ut. Jag blev också lite vemodig till mods av hur alla försök till att få Monroe att trivas så kapitalt misslyckades. Judi Denchs karaktär är ju underbar när hon försöker rädda situationen flera gånger. Jag har sjäv försökt stötta så där trasiga unga tjejer i teaterarbete, det är inte så himla lätt, men jag tyckte att filmen fångade de mekanismer som är i görningen. Det var också fint att se hur Olivier också ”sprack” inför Colin Clark och man såg vilken ständig kamp det är när man utsätts för rampljusets ständiga press!

    • Välkommen hit 🙂 Roligt att jag väckte intresse för filmen och än roligare att du gillade den. Borde naturligtvis ha nämnt Dench en liten men viktig roll i filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s