Filmspanarna: Sinister (2012 USA)

sinister-posterEn gång i månaden träffas en grupp bloggare, Filmspanarna, i vår huvudstad för att umgås, äta mat och titta på film. Tyvärr har jag inte deltagit IRL än men hoppas kunna göra detta någon gång under 2013. Filmen som sågs av spanarna denna gång var skräckisen Sinister. Då jag redan sett filmen i Karlstad deltar jag som extern recensent och får digitalt samsas med Filmspanarna vilket jag tackar för.

Ända sedan jag såg trailern till Sinister har jag väntat på filmen för den verkade vara lovansvärt ryslig. Nu blev det som det blev med förväntningar, det är inte ofta de infrias men jag kan dock konstatera att Sinister åtminstone är en välgjord skräckfilm som har sina fördelar.

Kriminalförfattaren Ellison Oswalt (vilket efternamn!) har svårt att upprepa succén som han fick med sin debutbok. Ekonomiska svårigheter gör att han satsar allt på ett kort och flyttar med sin familj till ett hus där en hel familj mördats. Tanken är att han ska finna inspiration och förhoppningsvis få en ny bestseller. Att familjen Oswalt nu bor i ett hus där de tidigare innehavarna dödats är någon han inte berättar för sin fru. Familjen har knappt hunnit flyttat in förens författaren hittar en låda med super-8 filmer på vinden. Filmer vars innehåll är mycket störande men samtidigt kan ge Ellison en chans till comeback.

Dessa människor i skräckfilmer, att de aldrig kan begripa att man ska låta vissa saker vara ifred! Nu funkar detta förhållandevis väl i Sinister då Ellisons karaktär som en pressad man på jakt efter ett scoop till viss mån ursäktar hans korkade beteende. Storyn är ganska orginell och kändes någolunda fräsch. Det är nog tack vare att regissören valt bort saftiga CGI-effekter samt bombastiska scener till förmån för en mer krypande skräck och valt att arbeta med små medel som gör att jag tycker att Sinister funkar väl som skräckfilm. Trots en del våldsamma och blodiga scener är den ganska lågmäld men blir aldrig tråkig. Det händer hela tiden något som för handlingen vidare. Det var också härligt att se Ethan Hawke igen. Varför gör han inte fler roller?  Han är en bra skådis men syns ack för sällan på den vita duken. Sinister är långt från årets skräckis men väl värld att titta på. Lite besviken är jag trots att jag hoppade till tre gånger (två av tillfällena kan skyllas på att ljudet drags upp i bott så att en trillande planka låter som ett jordskred). Jag hade hoppats på en lite mer rysligare film.

filmspanarna-bred

Vad de andra som såg Sinister tyckte:

Fiffi

Jessica

Sofia

Jojjenito

Joel

Lite om föreställningen: Jag och Marcus skrockar förnöjt till en början då biografen i det närmaste är tom. Skrockandet stockar sig dock i halsen då åtta primater i 20 årsåldern dräller in. De tjattrar högt, klättar över sätena likt chimpanser och febblar med sina mobiltelefoner. Jag känner irritationen växa men ca tjugo minuter in i filmen verkar primaterna ha uppfattat att de av en händelse hamnat på en biograf och att det visas en film på vita duken. Otroligt nog lyckas de då mot alla odds att förhöja biostämningen. De skriker av skräck, ojar sig och deltar i filmen av hjärtans lust. Det ger en extra dimension till Sinister. Något som jag tackar er för!

Regi: Scott Derrickson

Betyg: 7/10

18 tankar på “Filmspanarna: Sinister (2012 USA)

 1. Haha, vilket härligt sista stycke. Förväntade mig en rejäl rant, men det slutade i stället i hyllning. Det finns hopp för framtiden!

 2. Hahaha! Åtta primater!!!
  Skön recension och kul att filmen föll dig på läppen. Nu hoppas vi bara få se dig in the flesh på nån filmspanarträff framöver 🙂

  • I sinom kommer Mr.Filmitch att vandra på Stockholms gator likt en vanlig man – det är min absoluta övertygelse. Jag försöker också få med mig Marcus men han jobbar oftast på helgerna.

 3. Jag tyckte också att det ändå kändes förvånansvärt trovärdigt när Ethan plöjde vidare med filmerna. Filmen lyckades ganska bra med att grunda för hans psykologiska incitament. Och visst var Ethan en positiv överraskning?!

  • precis som du skev i din recension ligger ofta Ethan farligt nära prettogränsen men han klarar sig ofta med äran i behåll. Filmen lyckades med att göra karaktärernas handlingar trovärda inte ofta det sker i denna genre.

 4. Hahaha kan tänka mig att primaterna satte popcornet i halsen när projektorn var uppackad och filmerna började gås igenom. Vår visning var väldigt städad. Själv satt jag relativt skyddad mellan Johan och Jessica (de var ganska lågmälda) så jag kände mig mest som den som ev. störde eftersom jag hoppade runt i mitt säte och kollade genom fingrarna och skrattade högt (försvarsmekanism) vid en av scenerna. Hyfsat skön bioupplevelse.

  • Gillade också min upplevelse men blev kanske tyvärr inte riktigt lika skrämd – borde kanske skära ned på skräckfilmerna så jag blir lite mer ovan och därmed mer lättskrämd. Jag avundas din upplevelse.

 5. Hmm, du nämner att det inte är årets skräckis. Då är frågan, vilken är det isf? Och då menar jag som är från 2012… Själv gillade jag Sinister, men att det hela inte var verkligt gjorde att den inte nådde fram helt och hållet. Jag ville ju ha en härjande seriemördare!

  • Mkt svår fråga. Som du vet räknar jag alla filmer jag ser under året oavsett ursrungsår. Men om jag ska strikt gå på 2012 ligger nog Sinister bra till för årets skräckis då både Innkeepers och Cabin in the woods gjordes 2011. Seriemördare finns det så gott om – var söndag på TV4 (Beck) så jag kan nog unna både en demon eller två att få göra entre 😉

   • Ok, har sett både The Innkeepers och Cabin in the Woods och i mitt tycke är de inte i närheten av Sinister vad gäller den skrämmande sidan.

    Hmm, i det här fallet hade filmen blivit bättre (i mina ögon) om det handlat om en riktig mördare. Det hade gjort att det hela hade varit än kusligare.

 6. Nä, årets skräckis är den inte för mig, även om jag i ärlighetens namn inte tittar så värst mycket på skräck. Men jag har sett bättre. Däremed inte sagt att den var dålig. Jag kommer absolut att rekommendera den till min 18-åring. Men det var lite för mycket av klyschor och billiga hoppa-till-för-höga-ljud-effekter för att den ska få högst betyg från mig. Jag förväntar mig lite mer konstnärlighet/orginalitet.

 7. Jaha, The Innkeepers alltså. Ah, det är han Ti West, han har väl gjort några fler skräckisar.

  Underbart sista stycke. Kul att se att en film kan ha sån påverkan på primater.

  Cabin in the Woods en bättre film? Nej, tycker jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s