Silent night deadly night (1984 USA)

silent-night-deadly-nightBilly har inte haft det lätt i livet. Som barn fick han se sina föräldrar mördas av en rånare i tomtedräkt. Abedissan på hemmet för föräldralösa barn har ingen förståelse för Billys tomtefobier utan tvingar gossen att konfontrera sin tomteskräck  Till slut ser det ut att ordna sig för vår huvudperson, som 18 åring får Billy jobb på en leksakaffär och lyckan ler. Det förstår vi tittare då det visas klipp från Billys arbetsliv där alla skrattar och ler samtidigt som scenerna ackompanjeras till glada toner. Men säg den lycka som varar. Affärens tomte skadar sig och Billy tvingas hoppa in som ersättare. Naturligtvis får han psykbryt och efter att ha slaktat sina nyss så trevliga kollegor ger sig Billy ut i julnatten för att straffa alla elaka barn (främst då ungdomar som har sex på julaftonsnatten).

Det här var en otroligt usel film men samtidigt mycket underhållande på sitt alldeles eget lilla vis. Då man verkligen gjort ett försök att ge filmens mördare någon form av karaktär och bakgrund läggs mycket krut på att förankra den amatörpsykologi som är filmens motor. Det blir inte mycket tid över då till att slakta elaka barn. Lite synd tycker jag för konceptet med en mordisk tomte rymmer oanade möjligheter. Jag får åtminstone skratta några gånger under filmen samt förundras över varför Billy inte drar upp tomteskägget när han går bärsärkargång. Han verkar inte gå in helhjärtat i rollen som psykotomte. Ett helskägg och lite Ho! Ho! Ho! samtidigt som yxan svingas, förslagsvis mot en av dessa barnkörer som i filmens värld plågar grannskapet i juletider, hade gett historien en lite extra krydda.

silent

När Silent night deadly night kom 1984 blev det ett ramaskri i USA. Jag bodde då där och följde debatten på nära håll. Det jag undrade över mest var om inte folk hade värre saker att bekymra sig om. M.a.o buisness as usual. Filmen har fått fyra uppföljare men jag är inte värst sugen på att se dessa.

Regi:Charles E. Sellier Jr.

Betyg: 3/10

4 tankar på “Silent night deadly night (1984 USA)

  1. Håller med dig fullständigt. Det här var en stor besvikelse. Inte direkt för att man förväntade sig en toppfilm, men den är verkligen dålig rent produktionsmässigt. Sen är det synd att den som du säger inte är mer underhållande. Man borde helt enkelt ha kunnat göra mycket mer med det hela. Lite svart komedi hade definivit varit på plats. Typ Bad Santa, fast med yxa…

    Gav den 2/5, men frågan är om den ens förtjänade det…

    • Det var exakt det jag hade hoppats på yx-Bad santa. De fegade väl ur 😦 Men prästens hädanfärd med efterföljande dialog var underhållande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s