Kingdom of the Spiders (1977 USA)

imagesCA8TVWT2Om man inte fick utlopp för sin spindelskräck i Arachnophobia så kanske Kingdom of the spiders kan uppfylla det begäret. Veterinären Robert Hansen (William Shatner) förbryllas av de många dödsfallen som plötsligt drabbar boskapen i hans distrikt. En expert tillkallas och då det är en ”farliga djur film” är den naturligtvis en storbystad blondin (Tiffany Bolling). Undersökningarna visar att DDT har dödat så många insekter att traktens spindar i brist på föda gått ett steg högre upp i näringskedjan i jakt på mat. Spindlarna börjar snart även attackera människor och katastrofen är ett faktum.

Kingdom of the spiders är naturligtvis inte något mästerverk men den är effektiv i sitt syfte, nämligen att ge folk med spindelskräck valuta för pengarna. Ett bonus är också att filmen är relativt välgjord och rapp samtidigt som den är underhållande på det där charmiga sättet som bara filmer av det här slaget kan vara. Jag var lite besviken på Arachnophobia då spindlarna i den filmen (med ett par undantag) var alltför futtiga. Det råds bot på i dagens film då man har satsat fullt ut på saftiga tarantlar – håriga och i storleksordningen desserttallrik. Att deras beteende inte är speciellt spindellikt (en biolog skulle nog få blodstörning), att en del av spindlarna är av plast, att en del statister och skådisar beter sig märkligt och att Shatners karaktär har drag av en stalker gentemot Bolling spelar ingen roll.  Kingdom of the spiders är underhållande och det räcker för mig. 5000 tarantlar användes och både Bolling och Shatner har i mina ögon vunnit stor respekt. Här är det ingen trickfilmning som gäller, det fullkomligen krälar av tarantlar över skådespelarna i filmen. Hur många spindlar som överlevde filminspelningen förtäljer inte historien.

Regi: John ‘Bud’ Cardos

Betyg: 6/10

4 tankar på “Kingdom of the Spiders (1977 USA)

  1. Ah trevligt, helt okänd för mig, men gillar dessa okända pärlor man kan hitta då och då. Påminner mig om Them! (1954) med jättemyror (svenska titeln är iofs felaktigt ”Spindlarna”), en klassisk favorit som du borde se om du inte sett den. IMDb.

    • Them har jag sett som liten minns att den var mycket spännande – då. Idag skulle den nog mest vara lite småtrevlig tror jag. Vet kanske inte om Kingdom kan kallas för en pärla men den fyller sin funktion och är underhållande.

  2. Så du menar att i andra skräckfilmer så slipper man de storbystade blondinerna? 😉 Vete tusan om jag skulle fixa den här, men å andra sidan kan det ju alltid vara nyttigt med lite terapi. Sssss var också en djurskräckis från 70-talet och den var ju oväntat bra så man vet aldrig.

    • Inom skräckgenren finns den alltid plats för en blondin eller två. Det som blir lite lustigt är att när det behövs någon form av expert i ”farliga djur filmer” är det oftast en kvinna. Kanske för att visa att ”kvinnor kan”. Samtidigt lyser ambivalensen igenom då dessa experter nästan alltid är fotomodellssnygga. Man försöker bryta invanda könsroller men når inte riktigt fram.
      Filmen är absolut sevärd – om man är på rätt humör.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s