The Perks of being a wallflower (2012 USA)

The-Perks-of-being-a-Wallflower-Poster-the-perks-of-being-a-wallflower-movie-32316540-600-866En arbetskompis hade rekommenderat den här filmen och när Movies-Noir skrev om den i positiva ordalag ökade intresset. Jag vet inte riktigt vad det berodde på, kanske var det för mycket janssons eller julskinka, men jag kände att jag aldrig kom in i berättelsen. Jag blev också lite irriterad på att än en gång se dessa kallade outsiders i skolmiljö. Outsiders som defineras genom pretantiöst pladder, spontanitet och att de lyssnar på The Smiths. Jag har sett de här ungdomarna på film sedan John Hughes dagar och kände nog att det blev en gång för mycket. Kort och gott; Jag slocknade mitt i filmen så engagerande var den.

Först hade jag tänkt skita i att se klart filmen turligt nog så så ändrade jag mig. Av någon anledning så sögs jag in i filmen, något som kan bero på ett par koppar kaffe och smält julmat. Filmens sista kvart är fantastisk och den avslutande scenen var ren filmmagi. En scen som jag såg om tre gånger till efter filmens slut. Det blir inte en fullpoängare än men The Perks of being a wallflower har definitivt möjligheter att växa när jag ser om den (för det kommer jag att göra) och då med mindre mat i magen.

Vad filmen handlar om? The Perks of being a wallflower är en s.k coming of age film där Charlie, suveränt spelad av Logan Lerman, första år i high school skildras. Lerman har inte direkt en imponerande CV bakom sig b.la den halvtrista Percy Jackson filmen samt The Three musketeers (som jag stängde av efter tio minuter) men med bra manus och regi visar Lerman att han är en skådis att räkna med. Charlie vet inte riktigt hur han ska bete sig bland sina jämnåriga då han inte riktigt lärt sig det sociala samspelet. Då Charlie inte heller mår psykiskt bra blir det än svårare. Efter en något darrig skolstart så finner dock Charlie några vänner på skolan och han får en chans att växa som människa. M.a.o så har vi sett berättelsen många gånger tidigare men The Perks of being a wallflower vinner på bra regi, bra skådespelare och att jag verkligen bryr mig om hur det ska gå för Charlie då han är en sympatisk och något vilsen människa. Emma Watson har en av rollerna i filmen och hon visar här att hon lämnat Hermonie och Harry Potter bakom sig och verkar ha framtiden för sig. Paul Rudd, Tony Savino och Dylan McDermott har små men underhållande roller i filmen.

Jag är glad att jag tog mig i kragen och såg filmen klart för sevärd är den!

Regi: Stephen Chbosky

Betyg: 8/10

2 tankar på “The Perks of being a wallflower (2012 USA)

  1. Mmm, blev lite orolig där i början 😉 Men jag håller faktiskt med dig. Satt också och tänkte på att det inte är SÅ speciellt till en början. Den växer dock allt mer och har några riktigt fina stunder. Du tänkte inte på Donnie Darko när du såg den? Det gjorde jag.

    Kul att du gillade den trots den något trevande starten!

    • I en del flashbackscener mot slutet påminner den om Donnie Darko men kanske inte så mycket så att jag reagerade nämvärt. Visst växer filmen, tror den har potential att åka upp på betygsskalan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s