Taken 2 (USA 2012)

taken-2-two-new-posters-revealed-113059-1000-100Jag hör inte till de som låter detaljer förstöra filmupplevelsen för mig. Jag tänker inte så värst mycket på att Batman fixar en skadad rygg på kort tid eller att Theron vekar ha svårt för att ta höger eller vänstersvängar i Prometheus. Men naturligtvis får det inte bli hur korkat som helst, Taken 2 passerar den gränsen – med råge.

I Taken 2 åker familjen Mills till Istanbul. Där väntar hämndlystna släktingar till albanerna som Bryan gjorde kanonmat av i förra filmen. Bryan och hans exfru kidnappas av albanerna och det är upp till dottern att frita föräldrarna. Fram tills nu har det varit en fullt acceptabel actionthriller men sedan får manusförfattarna hjärnsläpp.

SPOILERVARNING

Hur lokaliserar man bäst sina föräldrar i ett tättbebyggt Istanbul? Jag går inte in på detaljer men det går ut på att man kastar handgranater bland bostadshusen! Tanken är att pappan ska höra smällarna och genom detta beräkna avståndet mellan dottern och platsen där han hålls fången. Det är så urbota korkat och visar ett sådant totalt förakt för människoliv att jag storknar. Lägg sedan till en scen där dottern utmanövrerar hela Istanbuls poliskår (de är naturligtvis korrupta och jagar familjen) i en biljakt. Dottern har misslyckats att ta sitt körkort tidigare i filmen men då pappa sitter i passagerarsätet och berättar när hon ska bromsa, gasa och svänga går det som smort.

Jag gillade verkligen den första filmen men det här var en ganska trött historia som verkar ha svepts ihop på en eftermiddag. Det hjälper inte med jakter i trånga gränder och slagsmål på hustak. Det känns som att filmen gjorts med vänsterhanden och utan den minsta eftertanke. Jag börjar också ganska less på att Rade Serbedzija ständigt ska kallas in när Hollywood behöver en östeuropeisk skurk. Det måste väl finnas någon annan skådis att ta till. Bakfyllefilm en seg söndagseftermiddag men inte mer.

Regi: Olivier Megaton

Betyg: 3/10

6 tankar på “Taken 2 (USA 2012)

  1. Även jag är överens med dig. Fanns inte mycket som man hade lyckats med tyvärr. Fightscenerna var ryckiga, det blev allt för många korkade scener och det fanns inte mycket som funkade i jämförelse med originalet som var bra.

    Handgranaterna tyckte jag var roliga, om än korkade 🙂 Tänkte för mig själv hur många oskyldiga som fick stryka med (DET borde man ha visat och då hade plötsligt våra ”hjältar” inte varit så goda längre, haha).

    Taken 2 fick knappt 2/5.

  2. Haha, jag läste gladeligen spoilerdelen då jag vet att jag inte kommer att se filmen. Och om jag kommer se den så spelar det ingen roll i alla fall. Har inte hört mycket gott om filmen. Kul med handgranaterna.

    Olivier Megaton? Ja, det kan ju inte bli bra med namnet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s