Don´t be afraid of the dark (2010 USA)

Don't Be Afraid of the Dark DVD box coverDon´t be afraid of the dark är en remake av en tv-film från 70-talet. Guillermo del Toro har bearbetat handlingen och producerat remaken. Däremot har han inte regisserat något man kan tro om man kollar in omslaget till dvd:n lite slarvigt. Jag var länge tveksam till att se filmen då den dels har ett barn i huvudrollen samt att filmens monster gav ett fjantigt intryck. Turligt nog blev jag någorlunda positivt överraskad.

En familj har köpt ett gammalt kråkslott i syfte att renovera och sälja objektet. Husets förre ägare, en konstnär försvann under mystiska omständigheter. Dottern hittar en dold källare i huset och öppnar där en förseglad dörr. En dålig ide visar det sig då hon släpper loss varelser som har som mål att få flickan i sitt våld. Naturligtvis tror inte de vuxna på barnet så hon får försöka lösa situationen själv, åtminstone till en början.

Filmen var bättre än vad jag trodde. Troligtvis kan man tacka den småruggiga atmosfären som präglar historien. Ett klassikt grepp som används i filmen är att flickan inte blir trodd av sin omgivning när hon börjar tala om varelser som vill komma åt henne. Vi tittare vet att hon talar sanning kan därmed dela hennes frustration. Det som filmen inte lyckas med är varelserna som mest påminner om inavlade karaktärer från the Muppet show. Då de är en tvärhand höga kan jag inte heller för mitt liv se dem som ett allvarligt hot.

Don´t be afraid of the dark får aldrig upp farten men den håller en ryslig stämning hela tiden, har helt ok skådisar, Katie Holmes och Guy Pierce, och trots att den där spänningen man sitter och hoppas på aldrig infinner sig blir historien inte tråkig. Att filmen innehåller en liten twist mot slutet är heller inte fel.

Regi: Troy Nixey

Betyg: 5/10

4 tankar på “Don´t be afraid of the dark (2010 USA)

  1. Omslaget känns väldigt 70-tal. Tappade intresset när jag ser att den är från 2010. Känner iofs till titeln sedan tidigare, men det var originalet.

    Ser hellre originalet, även om det är en TV-film, om jag ska se någon av dem. Men jag tackar ändå för tipset.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s