Citizen Kane vs. Himmel över Berlin

2012 riste det till lite i bloggvärden. Sofia dissade den älskade Himmel över Berlin men hyllade klassikern Citizen Kane. Fiffi däremot gjorde precis tvärtom. Nu hade jag inte sett någon av de två filmerna men blev med ens intresserad. Hur kunde det komma sig att de två bloggarna tyckte så olika om två filmer som hyllats och dränkts med lovord ? Naturligtvis blev jag tvungen att undersöka för att se vilken film som var den bästa. Mina förhoppningar var att bägge filmerna skulle visa sig vara bra och jag skulle få det bästa av två världar. Tanken att jag skulle få det värsta av två världar slog mig aldrig.

Citizen Kane, 1941 USA, regi Orson Wells

MPW-49417I femtio år höll Citizen Kane topplatsen när kritiker och filmfolk röstade om vilken film som var världens bästa. Nyligen hamnade den på andra plats efter att ha ha förlorat förstaplatsen till Hitchcocks Vertigo. Då en film innehar titeln som ”världens bästa” i så många år gör att man väntar sig något extraordinärt – något som kan ligga filmupplevelsen i fatet. Tidningskungen Charles Foster Kane har avlidit och hans sista ord var Rosebud. En reporter sätts på uppdraget att försöka klura ut vad Rosebud betyder. Under filmens gång berättas Kanes liv och vi får vi följa hans väg mot makten och fallet från densamma.

Citizen Kane uppfyller säkerligen de krav som man kan ställa på en klassiker. Filmen är vida känd och  ses ständigt av nya generationer. Citizen Kane har säkerligen påverkat filmskapandet och synen på att göra film. Men om någonting kallas för en klassiker byter det även att det automatiskt då är bra? Enligt min gamle gymnasielärare var svaret ja, men då var han också en stofil. Jag kan inte för mitt liv begripa hur den här filmen kan kallas en av världens bästa. Historien är ganska ordinär, Wells är en halvdan skådis och berättelsen är helt och utan både nerv och dramatik. Det värsta är att jag är ointresserad av Kanes liv och leverne, hans livsöde berör mig inte det minsta. Filmen är stel, ointressant och trist. Något gott finns det dock att säga: Citizen Kane har en del snygga scener där ljus och mörker samspelar. Filmen har även en del läckra kameraåkningar. Men världens bästa film? Aldrig i livet. Möjligtvis världens mest överskattade film.

Himmel över Berlin, 1987 Tyskland, regi Wim Wenders

derhimmelueberberlinJag vill minnas att den här filmen tokhyllades när den kom. Wenders var mannen för dagen. Filmen var poetisk och vacker och till på köpet var regissören Wenders också kompis med coola rockstjärnor som Bono och Nick Cave. ”Every dog has his day” som amerikanerna säger.

Himmel över Berlin handlar om ängeln Damiel som efter att ha vakat över människorna under eoner slutligen börjar tröttna på sitt uppdrag. Damiel kan bara observera människor och höra deras tankar. Som ständig observatör kan han aldrig uppleva livet. När han blir kär i cirkusartisten Marion beslutar sig Damion för att bli människa.

Ordet pretentiöst har nog aldrig passat bättre för fy faen vilken uppsvälld soppa. Jag begriper vart regissören vill komma redan efter en halvtimme men tydligen är Wenders så förtjust i att visa Berlin i svart/vita bilder ackompanjerat av floskelfilosofi att han sträcker ut på plågan en timme till. Att se Himmel över Berlin är som att köra en traktor genom tio mil av granskog, sakta rör man sig mot målet men resan är enahanda och bedövande tråkig. Om Wenders åtminstone hade begåvat människorna med lite intressanta tankar men oh nej. För att vi verkligen ska förstå vilken trist tillvaro ängeln Damiel har översköljs vi av meningslöst mummel. Bruno Ganz som spelar ängeln glider runt i en svart rock och lyssnar på folk ointressanta tankar i ca 100 minuter. Sedan blir han en människa och sedan är det slut efter att Wenders har skohornat in Nick Cave and the Bad seeds i filmen. Jag har inga problem med långsamma filmer men de får för guds skull inte vara tråkiga. Jag misstänker att det var en himla massa folk 1987 som egentligen avskydde filmen och svor tyst i biomörkret att de inte löst en biljett till Snuten i Hollywood II. Jag ska i rättvisans namn avsluta med att säga något gott om Himmel över Berlin. Jag gillar storyn men avskyr utförandet.

Ja vad blir då slutomdömet? Wells har kameraåkningar och Wenders sitter på en intressant historia som han slarvar bort. Det var plågsamt att se dessa tradiga och överambitiösa filmer men Citizen Kane vinner knappt på att den var lite kortare och inte lika pretentiös som Himmel över Berlin.

Wells 3/10

Wenders 2/10

Annonser

16 thoughts on “Citizen Kane vs. Himmel över Berlin

 1. Haha, jag nöjer med absolut med en halv seger 😉 Fast lite synd att du blev tvungen att lägga tid på två sådana stolpskott. Men visst skulle Himmel funka perfekt när man är 20 och ska låtsas vara svårmodig med ett glas rödtjut i näven?

  Tack för länkning!

  • Samtidigt känns det bra att ha sett filmerna – då kan jag beklaga mig över dem 🙂 Det är också intressant att se vad det är som alla snackat om.
   Ang. rödvin o 20 åringar jo det är nog där filmen har/hade sin bas av fans efter att hypen lagt sig.

 2. And the winner is… Fiffi!

  Haha, du ska alltid vara värst. Såga båda liksom. 😉

  Själ tycker jag Citizen Kane är helt ok, inte mer. Himmel har jag inte sett.

  • Klart att jag är värst 😉 Kan köpa ok:andet av C.K men som jag skrev är risken stor att förväntningarna sänker filmen. Den var lite i tråkigaste laget.

 3. ”Tanken att jag skulle få det värsta av två världar slog mig aldrig.” Jag skrattade högt. Kul skrivet.

  Jag har inte sett någon av dem heller. Får kanske ta mig i kragen och återupprepa ditt projekt…

  • Iofs skulle det vara intressant att läsa vad du tycker men samtidigt tycker jag lite synd om dig, det är ett antal timmar som kan läggas på bättre saker.

 4. Hahaha, tack för morgonens skratt! Fast det känns nånstans som det bara finns förlorare i den här soppan 😉

  Imponerande att du tog dig an båda på en gång. Det är ju som att tvinga sig själv äta fem liter mjukost med matsked.

  • Roligt att få sprida lite glädje så här under den dystraste delen av året 😉 Jo med de här två filmerna blir det en lose-lose situation. Nu var det ett par dagar mellan tittarna något annat hade varit psykiskt omöjligt.

 5. ….och det är precis sådana här små sköna påhitt som gör det så roligt att filmblogga/läsa andras bloggar! 🙂

  Jag konstaterar återigen: vissa filmer mår bara bra av att plockas ned ett par snäpp….nya som gamla…

  • Tackar Steffo. Det finns också i rättvisans namn ett antal filmer som förtjänar att plockas upp ett par snäpp fast jag ska erkänna att det är roligare att ta ned högtravande verk på jorden 😉

 6. Det är alltid kul när hyllade filmer får sig en känga, speciellt om man själv inte heller hyllar dem 😉

  Personligen håller jag med dig, Citizen Kane är bättre än Himmel över Berlin. Hade jag sett dem idag hade jag säkerligen varit snålare med betyget. CK vinner på att den är snyggare vilket gör att man kan glädjas mer åt den.

 7. Det här skaver lite i min filmsjäl. Jag gillar ju båda! Nåja, jag kan väl till viss mån förstå dig. Det är speciella filmer.

   • Det är väl egentligen bara för att den är så lätt att ta till sig. Tydligt budskap och struktur, som gett upphov till mängder av liknande filmer.

    Världens bästa anser jag dock inte att det är. Men det utesluter inte att den inte kan vara riktigt bra ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s