Hypnotisören (2012 Sverige)

hypnotisoren-poster-03Hypnotisören som baseras på Keplers succeroman med samma namn var årets svenska Oscarsbidrag. Jag har inte sett speciellt många svenska filmer från 2012 men jag kliar mig lite förundrat på flinten när eftertexterna rullar och undrar lite hur den/de som väljer ut vilken film som ska reprensentera Sverige på Oscarsgalan tänker för det här var inte bra.

Berättelsen börjar med att en hel familj mördas brutalt. Familjens tonårige son överlever dock men har hamnat i chocktillstånd och är okontaktbar. Psykologen Erik Maria Bark (det är lite oklart om han heter Erik-Maria (elaka föräldrar?) eller om han är så skitnödig att han envisas med att presentera sig med alla sina mellannamn) kallas in och lyckas via hypnos få kontakt med pojken. Så långt är allt spännande och intressant, sedan går det raskt utför.

Jag vet inte riktigt vart jag ska börja så filmaffischen är en bra start. Om jag inte visste bättre skulle jag tro att det är en reklamaffisch för ett nytt laxermedel för trion Olin, Persbrandt, Zilliacus, ser ut att lida av förstoppning. Jag vet att det är en thriller men den som gjort affischen har gått på overkill i sin ambition att visa oss tittare att här har vi en SPÄNNANDE och ALLVARSAM film. Ordet overkill gäller även regissören Hallström som satsar fullt ut på att förmedla en Stockholm-noir känsla så till den grad att man tror att det är Ruhrområdet kameran sveper över på flygbilderna av huvudstaden. Hela filmen är grå, slaskig och mörk, så mörk att man ibland undrar om de pågår elransonering.

Som jag tidigare nämnde så är filmens första halva bra. Mordgåtan är spännande och finessen med en hypnotisör som ska locka fram sanningen funkar. Efter en timme drar storyn iväg och blir osannolik och man börjar slarva med både logik och händelser. Vart tog Barks f.d älskarinna vägen? Hon presenteras som en viktig person ( jag får åtminstone den uppfattningen) för handlingen sedan är hon bara borta ur historien. Jag ställer mig också frågan om Bark är Sveriges ende hypnotisör? Någon annan borde kunnat ta över pojkens behandling när familjen Bark hotas till livet. Det finns även allvarliga problem angående logistiken och filmens skurk men jag går inte närmare in på de då jag inte vill spoila handlingen. Slutligen förundras jag över polisen Joona Linnas arbetsrutiner. Även om jag inte är polis finner jag det helt osannolikt att man tar med brottsoffer när man ska förhöra misstänkta och än mindre att brottsoffren får hänga på när man ska arrestera filmens skurk. Petitesser kan någon kanske tycka men det får inte vara hur korkat och osannolikt som helst och Hypnotisören är ett hafsverk trots stora namn på den där reklambilden för laxermedel.

Kanske trodde den/de där personerna som valde ut Sveriges Oscarsbidrag att ekvationen Hallström + Ohlin + deckare skulle räcka till en nominering. Tji fick dom och tjo sa jag som slipper skämmas för Sverige under Oscarsgalan.

Regi: Lasse Hallström

Betyg: 2/10

4 tankar på “Hypnotisören (2012 Sverige)

  1. Det låter som att din tittning led av en massa infotapp som man får i boken. Men jag har fattat för att andra inte har hakat upp sig på det. Däremot borde alla kunna hålla med dig om affischen…

    • Jag har inte läst boken som säkerligen är bättre. Brukar som sagt inte hänga upp mig på detaljer men när jag väl börjar så……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s