Bästa filmerna 2012

Tiden går och det är nu hög tid för årets lista på de bästa filmerna från 2012. Som vanligt är det de bästa filmerna jag såg förra året för första gången. M.a.o, det spelar ingen roll från vilket år filmen är huvudsaken är att jag inte tidigare sett filmen. Jag resonerar som så att när man ser en film för första gången är det en ny upplevelse och då spelar det ingen roll om filmen är gjord 2012 eller 1912.

imagesCA6ZCX0LMidnight in Paris (2011)

Ett bitterljuvt tidsresedrama med komiska inslag med budskapet att det går bra att drömma sig bort men det är här och nu som gäller om man vill göra något med sitt liv. En film som gjorde mig glad samtidigt som den var lite vemodig. Troligen en av förra årets trevligaste filmer.

imagesCA8NILN1Tinker tailor soldier spy (2011)

Grå män i bruna kostymer talar och lägger pannan i djupa veck i jakten på en förrädare inom den brittiska underrättelsetjänsten. Filmen kräver full uppmärksamhet och håller igång hjärncellerna. Underbara miljöer i ett brunt 70 tal tillsammans med en himla massa bra skådepelare görde detta till förra årets enda fullpoängare. En film som avslutas med låten La mer kan helt enkelt inte misslyckas.

imagesCA79PQQTThe Perks of being a wallflower (2012)

En coming of age film som jag först var lite tveksam till när jag såg den. Men historien växte ju mer jag tänkte på den. Berättelsen om den något udda Charlie som försöker passa in är lite sorgsen men samtidigt hoppfull. Berättelsen har man sett många gånger tidigare men regi och skådespelare gör att filmen höjer sig över mängden. Slutscenen är magnifik .

imagesCAH6OIWUThe Cabin in the woods (2011)

Som jag hade väntat på den här filmen och jag blev inte besviken. En skräckfilm med både hjärna och bra skådisar. Filmens enda nackdel är att den kanske är lite för underhållande. Vet inte om ordet trevlig passar så bra ihop med beteckningen skräckfilm men det är precis vad filmen är.Den är helt enkelt för bra för att bli skrämmande.

imagesCANSUCX8The Decendants (2011)

Ett tragiskt familjedrama med en suverän Geogre Clooney som måste brottas med besvärliga släktingar, familjehemligheter och en döende fru samtidigt som han försöker återknyta kontakten med sina barn. Trots det allvarliga temat förmedlar filmen både glädje och hopp. Filmen blir inte sämre av att berättelsen ramas in av underbara miljöer och en vacker filmmusik.

imagesCAPOUV31Game change (2012)

Julianne Moore är mer lik Sarah Palin än Palin själv i den här filmen som behandlar det kollektiva vansinne som gjorde att det republikanska partiet valde en totalt inkompetent människa till vicepresidentkandidat. Många fina skådisar i små och stora roller och trots att man vet någolunda väl vad utgången av dramat blir så är filmen medryckande..

imagesCAUDAI8EThe Avengers (2012)

Årets bioupplevelse. Marcus skrev: ”Välproducerat och jävligt underhållande”. och jag är böjd att hålla med.Jag satt och mös filmen igenom. Med säker hand knöt Joss Whedon ihop säcken och samlade Marvels hjältar till ett spektakulärt äventyr. Jag väntar redan otåligt på uppföljaren som kommer om några år.

imagesCAYMRQBTThe Raid (2011)

Enkel handling som bäst kan beskrivas som full fart från början till slut. Nu behöver inte enkelt betyda dåligt speciellt inte då filmen spritter av berättarglädje. Jag anade att den här Indonesiska filmen skulle vara bra men att det skulle bli en sådan adrenalinchock trodde jag aldrig. Jag glömde t.om bort att dricka mitt kaffe då jag inte kunde slita blicken från rutan.

aff_TSATW4!.inddThe Squid and the whale (2005)

Filmen om en familjs sammanbrott är den äldsta på listan. Det var ett halvår sedan jag såg The Squid and the whale men jag tänker fortfarande på den av och till. Speciellt då de vedervärdiga föräldrarna som sätter sig själv i första rummet och låter barnen få klara av situationen själva. Mästerliga rolltolkningar av Daniels, Linney och Eisenberg. En ont i magen film.

theinnkeepersposter2The Innkeepers (2011)

Man vaggas sakta in i säkerhet då ingenting verka hända på värdshusetYankee Pedlar Inn som vaktas av två utråkade receptionister. Det var ett bedrägligt lugn för under filmens sista kvart satt jag och hyperventilerade samtidigt som en ny stjärna tändes på filmhimlen, Ti West. Jag kommer vänta med att se om den här filmen. Brrrrr.

Det var 2012 års lista. En (nästan) totaldominans av amerikanska filmer som alla var ganska nya. Får se om jag kan bättra mig till nästa år och vaska fram någon äldre film och kanske tom lyckas att få med en och annan film från något land där de inte talar engelska.

12 tankar på “Bästa filmerna 2012

 1. Matnyttig lista!
  Inser ju nu att jag helt glömde bort att införliva Owen W och Midnight in Paris på min egen lista! Skäms på mig!

  Squid and the Whale har jag liggandes hemma och väntar. Kanske dags att flytta upp den ett par snäpp i högen…?

 2. Håller helt med om att borde vara filmupplevelsen som räknas, inte produktionsår på filmen. Tröst för oss som är dåliga på att se ny film 😉 Det innebär att jag ju faktiskt sett ett par filmer på din lista och av dem är det väl bara The Avengers som inte skulle hamna på min årsbästa-lista, men jag är ju lite tjurig när det kommer till den… TSatW var jag tvungen att se om för att upptäcka den som en bra film, men det var det banne mig värt.

 3. Har sett alla utom The Perks of…, Game Change och The Inkeeper. Åh, The Raid, så jävla badass. Den sista 2-1-fajten var fantastiskt. Tycker ingen film på din lista är dålig men ingen kanske inte heller är nån toppfilm. Tack för tips/påminnelse om The Inkeeper. Måste ta mig an Ti West.

 4. Inte sett The Perks of being a wallflower ännu (den kommer inte på bio utan direkt på dvd va?) men har hört att den ska vara sjukt bra..måste se! Älskar The Squid and the whale och The Descendants. Sugen på Game change med min favorit Julianne Moore!

 5. Kan verkligen inte klaga på någon film på din lista. 🙂 Antar att du har sett The House of the Devil av Ti West, för även om jag inte tokgillade The Innkeepers så älskade jag tHotD.

  Blir lite sugen att själv göra en särskild lista över filmer jag SETT från 2012 och inte bara en ”filmer jag sett från 2012”-lista. Den sistnämnda kommer dock på min blogg inom kort. 🙂

  • Har sett THotD och när jag såg den var jag inte överförtjust. Nu har jag ”vuxit” till mig och begriper West sätt att berätta en historia bättre. Troligen kommer jag vara avsevärt mer positivt inställd när jag ser om filmen.
   Väntar ivrigt på din lista.

 6. Fast man får ju ändå säga att du sett många moderna och bra filmer under -12. Ingen Casablanca i år. Ett gott betyg till nya filmer!

  Jag har inte sett Cabin, The Innkeepers eller The Raid, annars är det idel starka filmer. Midnight in Paris, The Squid och The Descendants är mina favoriter, Resten är jag rätt likgiltig inför och The Avengers fann jag makalöst tråkig (men det verkar bara vara jag).

  • 2012 var för mig ett starkt filmår. hann inte med att se så många äldre filmer som jag tänkt. Främst pga av alla nya filmer som verkade vara intressanta.
   När det gäller filmer som baseras på serie bör man kanske ta min positivism med en nypa salt pga mitt idoga serietidningsläsande. Görs det bra med en o annan blinkning till oss serienördar räcker det långt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s