The Blob 1958 vs. The Blob 1988

Fråga mig inte varför men plötslig hade jag en oemotståndlig lust att se båda filmerna om The Blob och i åtminstone ett fall var det en oväntat positiv överraskning.

the-blob-movie-poster-1958-1020143964När filmen startar är det första jag undrar över är om jag förväxlat VHS banden. Vanligt är att skräckfilmer inleds med lite stämningsfull musik som gör att man känner att det är fara och färde på gång. Icke så i denna film, vi får avnjuta poplåten The Blob skriven av Burt Bacharach (!). Det värsta med den här filmen är att när förtexterna är över har man redan fått upplevt filmens höjdpunkt.

En meteorit störtar i skogen intill en amerikansk småstadsidyll. Meteoriten innehåller något sorts slem som i rask takt konsumerar allt levande som kommer i dess väg. Ju mer som konsumeras desto större blir slemmet. Stadens ungdomar upptäcker snabbt vad det rör sig om men har svårigheter att övertyga stadens polis som tror att ungdomarna busar. De har ju för guds skull kört bil baklänges på huvudgatan tidigare!

Känslan jag får när jag ser filmen är att det är egentligen ett inlägg i ungdomsdebatten på femtiotalet. Man vill visa allmänheten att ungdomarna minsann är präktiga och rekorderliga medborgare. Ungefär som den svenska Raggargänget som ville visa att det fanns snälla raggare. Skillnaden är den att The Blob inte har Ernst-Hugo Jähregård i rollistan, det hade varit en upplevelse. Slemmet från yttre rymden har inte speciellt mycket att göra i filmen för väldigt mycket tid läggs på ungdomarnas käbbel med de vuxna. Det hjälper inte ens att den något träige Steve McQueen har huvudrollen, filmen är trist. Första halvan är dock monstret ganska visuellt effektivt men filmens knappa budget visar sig då det växer sig alltför stort. I slutscenerna är monstret helt enkelt målat på en bakgrund något som sänker stämningen en bit. Fina färger och en härlig femtiotalsmiljö gör att filmen inte är totalt hopplös. Bäst är som sagt titelmelodin med en skön sax. Naturligtvis bjuder jag på den.

TheBlob19881988 var det dags för en nyinspelning av The Blob. Filmen har det något märkliga svenska titeln Bortom alla lagar på IMBD men det ska vi kanske inte hänga upp oss på. Handlingen är i stort sett densamma men här har man haft lite mer pengar att leka med och effekterna när folk digesteras av slemmet är otroligt snygga om man nu kan använda sig av detta ord när det rör sig om folk i upplösningstillstånd (bokstavligt talat). Vill här påpeka att filmen gjordes innan dataanimeringarnas tid vilket gör en del scener desto mer imponerande. Trots att filmerna nästan har samma speltid är nyinspelningen fylligare i sitt berättande. Det ges mer tid för att etablera karaktärerna, mer action och mer slem och ond bråd död. Även här förlorar filmen en del av sin spänning när monstret blir för stort. Det blir för överdrivet men jag får lov att erkänna att både bio och kloakscenerna är effektiva.

I versionen från 1958 dök Burt Bacharach lite otippat upp och här har vi den inte obekante Frank Darabont som står för filmens manus. 80-tals filmen har kanske ingen legendar som McQueen att skylta med men det finns många fina namn i rollistan; Shawnee Smith, Jeffrey DeMunn och Del Close sköter sig bra. Även Jack Nance skymtar förbi men tyvärr allt för kort. Klarar man bara av Kevin Dillons hockeyfrilla från helvetet och det faktum att han ser ut som att han inte har alla hästar hemma är 88-års The Blob både underhållande och rapp.

Det borde vara uppenbart vilken film som går på knock. The Blob från 1958 torde endast tilltala folk som nödvändigtvis vill se allt med Steve McQueen annars har den inte mycket att ge. Nyinspelningen däremot….

The Blob 1958:  2/10

The Blob 1988:  7/10

6 tankar på “The Blob 1958 vs. The Blob 1988

 1. Haha, ”Beware of the Blob” är rätt obetalbar 🙂 Annars faller väl originalet lite i den där fällan med att försöka vara både humoristisk och läskig. Remaken var så himla länge sedan jag såg att jag inte minns mycket mer än Kevins frilla. Men den var rätt obetalbar, den med…

 2. Hahaha, där satte du huvudet på spiken! ” Det värsta med den här filmen är att när förtexterna är över har man redan fått upplevt filmens höjdpunkt.”

  Vilken kul grej att Bacharach är med i remaken. Jag ser på IMDB att det finns en skräck-sci-fi planerad att komma ut som heter The Blob. https://www.imdb.com/title/tt4381834 .

  Eftersom Burtan som sagt fortfarande lever, kanske han kan få göra ett framträdande i den också.

  Själva den animerade förtexternas vinjett var rätt bra också.

  Undrar varför man gjorde en remake? På kul? För att originalet hade gått på festivaler och fått kultstatus typ Rocky Horror Picture…? För det borde väl inte finnas något i originalet som inspirerar till att göra en BRA remake? Att man vill göra om Invasion of the bodysnatchers och The Thing kan jag förstå, för att man fascinerades av dem som ung och vill ge ”samma” film till en ung publik. Men det HÄR? Och att man sedan tydligen lyckats med det!

  • Ja det blir väl tredje gången gillt för denna berättelse. Hollywood är förtjusta i remakes på gott och ont.
   Kanhända att man såg vissa möjligheter då specialeffekterna utvecklats. 88 års Blob funkar som creature feature. Kan vara som så att man räknar med att biopubliken köper det om det går ett par decennier mellan rullarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s