Argo (2012 USA)

Cover%20ArgoDet var mycket som talade emot att jag skulle se den här filmen; Ben Affleck i huvudrollen, berättelsen rörde en mellanösternkonflikt och filmbranschen var involverad i historien. Det var som man säger i baseball ”three strikes and out”. Men å andra sidan var handlingen förlagd på 70-talet, Affleck stod för regin och varenda en som skrev om filmen på alla de bloggar jag följer gillade filmen mer eller mindre. Jag valde hellre att fria än att fälla och det gjorde jag rätt i.

Att personalen på den amerikanska ambassaden i Teheran togs som gisslan av iranska ”studenter” i samband med störtandet av Shan är känt av de flesta men att en liten grupp lyckades fly och gömma sig på den Kanadensiska ambassaden kände åtminstone inte jag till. CIA funderar hur man ska få ut den strandsatta ambassadpersonalen och det ena förslaget efter det andra förkastas tills agenten Tony Mendez (Affleck) kommer med en ide som på pappret verkar vara helt vansinnig. Genom att fejka en research till en sf-film i Iran kan man i samband med detta föra ut personalen. Tveksamma chefer ger till slut grönt ljus för operationen men det är bråttom för när som helst kan iranierna komma flykingarna på spåren.

Filmen börjar föredömligt och målar (bokstavlingen) upp bakgrunden till konflikten mellan USA och Iran. Man tar inte ställning utan det hela skildras i grått istället för svart och vitt. Något som gör att jag nickar gillande. Affleck spelar en lågmäld agent i klädsamt skägg. Att han är lågmäld är bra, en riktig agent ska vara anonym och okarismatisk så Affleck är som klippt och skuren för den rollen. Till en början är filmen lite pladdrig och stillastående men från det ögonblick som Mendez sätter sin fot på iransk mark stegras spänningen och sista tjugo minuterna är vad jag kallar för en riktig handvridare. Jag kan inte göra som van vid hemma när det blir spännande – gå ut och koka kaffe, vandra runt i vardagsrummet och oja mig utan jag får vackert sitta i biofåtöljen och vrida mina händer i spänningsfrustration. Argo var en överraskande bra film.

Regi: Ben Affleck

Betyg: 7/10

4 tankar på “Argo (2012 USA)

 1. Yay, nu märks det att hr Filmitch är lite ledig. Hade du inte synts på kommentarsfälten hade man blivit riktigt oroliger… 😉 Och är det omstrukturering av blogg på gång eller var det bara WP som hickade till någon dag här?

  • Var nödgad att ta en paus dels för att finna inspiration och dels för att jag började läsa religion. Det sistnämnda har jag släppt av olika skäl och har plötsligt ganska gott om tid. Strukturerade om lite med nytt tema men jag kände mig inte hemma har nog haft det här temat för länge och nöjer mig nog med att byta header och bakgrund efter kynne.

 2. Jag hann också notera lite förändringar härom. Det jag såg (nytt tema) såg snyggt ut!

  Och Argo borde jag se. Det kan inte finnas många negativa omdömen tilldelade den. Det har undgått mig i alla fall.

  • Argo bör du definitivt se en bra film men kanske inte något som man kommer minnas i tid o evighet.
   Försökte mig på lite olika teman men kände inte riktigt att något satte sig så jag harvar på med det gamla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s