The Possession (2012 USA)

the-possession-2012-posterThe Possession har ungefär samma handling som Exorcisten men det behöver inte betyda att den är dålig. På en loppmarknad hittar en flicka ett skrin som hon tar med sig hem. Sent samma kväll lyckas hon pilla upp skrinet något som vi tittare inser är en dålig ide. Då föräldrarna är skilda och inte har den bästa relationen dröjer det ett tag innan man inser att flickan har ändrat personlighet och då hemfaller man att beskylla varandra för vanvård istället för att inse (något som alla normalt tänkande förläldrar borde göra i liknande situationer) att tösen är besatt av en demon från judisk folktro.

Åjo det här var inte så pjåkigt. Krypande skräck, inte allt för många överdrivna effekter samt kompenenta skådisar gör The Possession till en klart sevärd skräckfilm. I regissörsstolen sitter f.ö dansken Ole Bornedal som b.la gjort den gastkramande Nattvakten. Jag gillar demonens bakgrundshistoria det kändes lite nytt och fräscht att man grävt lite i judisk mytologi. När man sedan kastar in ortodoxa judar i handlingen får filmen även en lite exotisk aura. Det jag fann en aning tröttsamt var att det är än en gång är pappan som agerar familjeräddare då han inser vad det hela rör sig om. Mamman får som vanligt agera hysterisk kärring. Konflikten i sig är det inget fel på då den dra åt skruvarna lite i handlingen och ökar spänningen då mamman lägger välvilliga hinder i vägen för pappans räddingsförsök. Dock vore det intressant om man någon gång kunde tänka åtminstone lite utanför boxen.

Regi:Ole Bornedal

Betyg: 7/10

5 tankar på “The Possession (2012 USA)

    • Det är nog mer pittoresk kuriosa. Hurvida de fått vissa riter rätt eller inte har jag ingen aning om men filmen är åtminstone sevärd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s