Room 237 (2012 USA)

room-237-posterNu blir det dags för det tredje besöket till det hemsökta hotellet Overlook på den här bloggen.  Kubriks film The Shining har triggat igång folks tankar om att filmen innehåller ett dolt budskap. Kubrick själv menade att det var en skräckfilm rakt av ”no more no less”. Men det stoppar inte vissa människor med för mycket fritid att se filmen om och om igen, inte av den anledningen att The Shining är en bra film utan därför att man söker bevis för sin teori om filmens dolda budskap. Ruta för ruta analyseras, folk sett filmen både spegelvänd och i halvbild, inget har lämnats åt slumpen och de olika teorierna om vad The Shining egentligen handlar om frodas. Nu är det fritt för var och en att tolka en film hur man vill, Marcus har t.ex berättat om en tolkning av The Wizard of Oz som går ut på att den egentligen handlar om maktkampen i Sovjet efter Lenins död. Personligen tycker jag att det kan vara att gå lite till överdrift att låta tolkningarna ta över upplevelsen. Tjusningen med att se film försvinner och det blir ett analyserande arbete istället, något som iofs kan roa en och annan, men jag föredrar den känslomässiga upplevelsen när jag ser en film.

Filmaren Rodney Ascher låter här fem personer lägga fram sina bevis och teorier om The Shinings dolda budskap. Vi kan t.ex kolla in i hotellets skafferi som tydligen är fyllt av ledtrådar om filmens egentliga handling. Gensat blir det problem då en del tolkar vissa konserver som ”bevis” för att filmen handlar om utrotandet av urbefolkningen i amerika för i samma skafferi finns det nämnligen konserver av ett annat märke och de utgör ”bevis” för att filmen uppmärksammar nazisternas brott mot judarna. Sedar rullar det på men den ena teorin efter den andra.  Filmen är både underhållande och intressant men då Ascher blandar de olika teorierna under filmens gång blir det oklart vem som tycker vad och jag kan inte hålla isär alla stollar som framför än det ena och det andra. Visste ni förresten att Mr Ullman har en kraftig erektion när han hälsar på Jack Torrance för första gången? Det är något som man tydligen kan observera om man tittar på filmen några hundra gånger med pausknappen i högsta hugg. Mer spännande blir att fundera på vad Kubrick menade med denna symboliska erektion om nu observationen överhuvudtaget stämmer för som med det mesta i Room 237 ligger allt i betraktarens öga och allt är vidöppet för tolkningar.

Intressantast är de som uppmärksammat hur Kubrick har ändrat i rekvistitan mellan olika klipp i filmen samt att man konstruerat Overlook till att vara en omöjlig skapelse. Folk kommer in från fel håll i bild, stolar försvinner och möber flyttas samt att det finns åtminstone ett fönster i filmen som inte borde existera. Det är detaljer som man kanske inte uppfattar vid en normal tittning av filmen men hjärnan registrerar nog omedvetet att något är fel och förnimmelsen att något inte står rätt till stärker nog känslan av skräck.  Room 237 är en aning rörig i sitt upplägg men jag är övertygad om att filmen vinner på en andra och tredje tittning. Om man ser om filmen i halvbild kanske man tom upptäcker att dokumentären har ett dolt budskap.

Min egen teori om The Shining? Jag ser det som en ren skräckfilm möjligen kan jag ibland filosofera om att de övernaturliga händelserna eventuellt är hjärnspöken i Jack Torrance hjärna, men bara ibland.

Regi: Rodney Ascher

Betyg: 7/10

6 tankar på “Room 237 (2012 USA)

  1. Kul idé till film ändå! Jag tycker alltid att det är svårt att börja dra iväg allt för mycket i teorier kring det som syns (eller inte syns) på filmduken eftersom det ofta kan vara svårt att veta om det finns (eller inte finns) där av en anledning eller om det bara handlar om slumpen. Det _kan_ ju faktiskt vara så att rekvisitaansvarige bara slängt in ett gäng konserver som han hittade för att Kubrick intog hållningen ”Jag skiter i vilket” i just den frågan.

    • Mkt underhållande film. Ang konservburkarna så var Kubrick (Ö)känd för att vara perfektionist, inget fick lämnas till slumpen. Jag har sett klipp på hur karln står och arrangerar konserverna. Egentligen kanske en film om Kubricks metala hälsa skulle kunna vara något? Men däremot kanske koserverina i sig själva inte har ngn djupare mening de kanske bara var en snygg bakgrund enl. Kubrick……..

  2. Åh! Den här har helt gått mig förbi. Måste absolut se den, främst för att The Shining fascinerar mig så mycket filmtekniskt sett. Tack för tipset!

  3. Jag håller med om att den är klart sevärd/ett måste om man gillar The Shining. Personligen blev jag dock lite besviken för att de drar iväg lite väl mycket med sina teorier alltför ofta. Vissa saker är klockrena och mer sånt hade man velat se. Gillade bl.a. när de visade hur lille Danny cyklade runt och hur det var omöjligt/en synvilla. Eller när de går in i skafferiet och kommer ut på ett annat ställe trots att de använder samma dörr/ingång 😉

    • Jo kan hålla med om att en del teorier var lite väl tagna ur luften men samtidigt är det lite roande med att man kan uppfatta en film så olika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s