Fatal attraction (1987 USA)

fatal_attraction_a2_us1shDen här filmen var den första film som jag såg tillsammans med min blivande och nuvarande fru så det var uppenbarligen en lyckad datefilm. Det var några år sedan jag såg den sist och blev lite smånostagiskt sugen på att se om filmen.

Advokaten Dan (Michael Douglas) blir gräsänkling  då fru (Anne Archer) och barn ska resa bort över helgen. Anledningen till att Dan blir kvar i staden är att han har ett viktigt möte. På mötet träffar han den attraktiva Alex (Glen Close) ,det ena leder till det andra och de två hamnar i säng. För Dan är det en engångsföreteelse men Alex vägrar acceptera att bli lämnad efter en natt utan kräver mer. Rädd för att snedsprånget ska avslöjas försöker Dan resononera med Alex men inser snart att hon har grava psykiska problem och inte går att resonera med.

Det här var en riktig snackis när den kom. Folk vände och vred på de moraliska problemen som tas upp i filmen. Det lilla jag kommer ihåg av debatten rörde genustankar och teorier om att filmen hyllar kärnfamiljen. Det är sällan en film blir en sådan snackis nuförtiden, kanske har vi blivit mer luttrade eller så är mediautbudet så stort att man inte längre har så många gemensamma nämnare för att föra en så stor och allmänn diskussion. Jag hålla med om att Dan är en ganska slemmig typ mycket tack vare att  Michael Douglas är bra på att porträttera självgoda och lite motbjudande karakatärer. Tack vare Douglas kan jag njuta lite till en början när han ryggradslöst vrider sig som en mask för att inte hans otrohet ska bli avslöjad. Michael Douglas är suverän på att spela stressad och blir så där småsvettig på överläppen och blank i ansiktet som bara Douglas kan.

Fram tills att  Alex blir allt mer galen är filmen ett drama som håller spänningen uppe men filmens andra halva är om än bra en ganska ordinär thriller som man har sett både tidigare och senare. Fatal attraction har en skön 80-tals känsla som inte går att komma ifrån. Kläder, inredning och frisyrer (speciellt Alexs monsterpernament) känns lite mer vågat än vad man är van vid idag. Trion Archer, Douglas och Close är mycket bra och filmen är sevärd både som omtitt och första titt. Och ja, frun var med på omtitten.

Regi: Adrian Lyne

Betyg: 7/10

4 tankar på “Fatal attraction (1987 USA)

  1. Jag håller med, Fatal Attraction är en sevärd film vare sig man ser den för första gången eller ser om den. Michael Douglas passar mycket bra, Glenn Close gör sin roll minnesvärt och jag tycker det är en bra film helt enkelt. Åtminstone bättre än medel.

    • Jag hade halvt om halvt glömt bort hennes frisyr – det tog en stund innan jag kunde släppa blicken från hennes hår och uppskatta skådespelerskan Close.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s