Stephen Chbosky:Wallflower

wallflowerEfter att jag skrev om filmen The Perks of being a wallflower på bloggen damp den här boken ned i brevlådan, en trevlig överraskning från förlaget Gilla Böcker. Att filmen baserades på en bok visste jag och det var som vanligt bäst att ha sett filmen först innan jag läst boken. Har jag läst boken innan jag ser filmen har den senare oftast en tendens att göra mig besviken men att göra tvärtom blir oftast en win/win situation.

Vi får lära känna Charlie en kille som precis börjat highschool efter en längre tids frånvaro från skolan. Boken är uppbyggd på så sätt att Charlie skriver brev till någon (vem har jag aldrig klurat ut) ett tag tänkte jag att breven var till Charlie själv men då han gör sig omaket att posta dessa är det högst troligt att det finns en mottagare till hans korrenspondens.. Då Charlie lider av ett och annat psykiskt problem (b.la panikångest och tvångsbeteende) skulle hans skolgång kunnat bli ett rent helvete. Turligt nog finner han ganska snabbt några vänner på skolan och får för första gången i sitt liv känna av en gemenskap med människor som inte hör till släkt och familj. Charlie är inte van att umgås med och bland människor och han studerar sin omgivning ivrigt för att knäcka den sociala koden och passa in. Det här beteendet gör att Charlie observerar men deltar inte i det sociala samspelet på sina egna villkor, istället gör han det som han tror förväntas av honom. Samtidigt som Charlies mentala utanförskap är tragiskt uppstår det komiska situationer i.om att Charlies tolkningar om sin omvärld inte alltid är helt korrekta men samtidigt klarsynta i sin naivitet.

Romanen lyfter viktiga frågor som t.ex viljan och behovet till att få höra till en grupp människor och samspelet mellan personer. I sin naivitet sätter Charlie verkligen fingret på en del företeelser som uppstår när människor interagerar. T.ex är avsnittet om julfirandet och Charlies redogörelse om sin släkt mycket undehållande. Även om man har sett filmen så tycker jag att man ska läsa boken men se filmen först. Jag är inte lärare i svenska men skulle tro att boken lämpar sig väl för läsning bland elever (även vuxna för den delen) då den väcker många frågor och tankar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s