Everything or nothing: The Untold story of 007 (Storbrit 2012)

bondFilmbolaget som Broccoli och Saltzman bildade när de började spela in Bondfilmerna hette EON och står för just Everything or nothing och jag blev lite rikare på värdelöst vetande. Den här färska dokumentären tar upp Bonds historia från skapelsen av karaktären av Ian Fleming till de senaste filmerna. Det är ingen djupdykning i fenomenet Bond, det är filmen allt för kort för att klara av, med den ger en bra sammanfattning av  historien om James Bond.

Tacksamt nog är det ingen fjäskdokumentär där skådis efter skådis sitter och hyllar folk till höger eller vänster vare sig de gjort sig förtjänt av det eller inte. Man har lyckats få med alla skådisarna som spelat 007 med ett undantag (mer om det senare) samt en hel hop andra personer som på ett eller annat sätt har varit inblandade i produktionen under årens lopp. Vi serveras en del anekdoter och de intervjuade delar med sig friskt av både fram och motgångar. Barabara Broccoli kan t.om kosta på sig att vara lite självkritisk ibland.

Den ende som inte är med i dokumentären är surgubben Connery. Trots att det är över 40 år sedan han hoppade av serien är han fortfarande grining då han anser att han fått för lite betalt.I.o.fs kanske han har rätt men å andra sidan är det tack vare Bond Connery lyckades bli en etablerad skådis. Jag förundras också över hur man kan gå och sura i fyra decennier men det är Connerys problem och inte mitt.

Om man som jag gillar 007 är Everything or nothing en intressant dokumentär kanske inte en djuplodande analysl men 90 minuter går undan snabbt. För de som har ett något svalare intresse av James Bond kan dokumentären kanske kvitta men det är en bra inkörsport till Bond och hans värld. Det enda som jag saknar förutom Connery är att jag vill ha mer. Filmen hade gärna fått vara en timme längre.

Regi: Stevan Riley

Betyg: 7/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s