Hansel & Gretel: Witch hunters (2013 USA)

HanselGretel-Poster-IMAX-610x956Vanligtvis brukar jag klämma in en film om Jesus kring påsk men i år får det bli häxor istället. Vad nu häxor skulle ha med Jesus att göra vet jag inte riktigt men en viss koppling till påsken har dessa trollkunniga käringar i alla fall. Nu kan en och annan läsare undra över hur jag överhuvudtaget kom på iden att se dagens film. Jag erkänner rakt av att jag gillar regissören Stephen Sommers hejsan-svejsan stil: The Mummy 1+2, G:I Joe och ja, t.o.m Van Helsing är filmer som jag uppskattar. Nu står inte Sommers bakom Hansel & Gretel men trailern (om man nu ska gå efter dessa) gav mig vissa Sommers vibbar och när dessa vibbar sockrades med en rollista bestående av Jeremy Renner, Gemma Arterton och Famke Janssen var intresset väckt. Naturligtvis var det här inte alls bra det skulle en blind person kunnat räkna ut.

Efter att ha överlevt sin vistelse i pepparkakshuset har Hans & Greta valt att bli professionella häxjägare. I en liten stad har det försvunnit en massa barn. Man anar att det är häxor i farten och hyr in syskonparet för att lösa mysteriet. Filmen är inte tråkig och det är fart och fläkt i stort sett hela tiden men regissören lyckas aldrig skaka liv i historien. Trots kända skådisar, trots fina effekter, häftiga vapen och 3D-effekter där det far omkring kroppsdelar, pilar och splitter i biosalongen lyfter aldrig historien, den bara mal på. Hansel & Gretel är mest ytligt buller och bång. Skådisarna hade med lätthet kunnat bytas ut mot vem som helst, de är med för att någon ska kunna skjuta in en och annan replik mellan alla specialeffekter. För att en film av det här slaget ska lyckas måste man på ett eller annat sätt få mig som åskådare att bry mig om huvudpersonernas väl och ve, nu bryr jag mig inte om de lever eller dör. Den enda som kommer ut ur dramat med hedern i behåll är Famke Jenssen men tyvärr är hon sminkad till oigenkännlighet under en stor del av filmen och lyckas då inte förmedla den där jävlar-anamma känslan som hon vanligtvis gör. Jag läste att man planerar för en uppföljare mitt intresse för den är noll och intet.

Regi: Tommy Wirkola

Betyg: 3/10

6 tankar på “Hansel & Gretel: Witch hunters (2013 USA)

  1. Det här en sån där film som jag vet att jag inte kommer se på bio (well, den kanske inte går längre) men jag är ganska säker på att jag kommer se den nån kväll efter jobbet. Väldigt mycket sagofilmer på sistone. Rödluvan, Jack och bönstjälken, Oz, Snövit och så Hans & Greta. Inflation.

    • De är ungefär lika med Grimm är kanske en anings bättre då den kom först o kändes lite piggare för som Jojjenito skrev så börjar det gå inflation på sagobaserade filmer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s