Easter Parade (1948 USA)

Easter-Parade-1948-MGMJag startar musikalveckan med att toppa direkt med Fred Astaire och Judy Garland i filmen Easter parade. Don får problem när hans danspartner Nadine väljer att hoppa av deras samarbete. På en bar och lätt på lyran plockar Don upp Hannah och erbjuder henne att bli sin nya danspartner. Att dansandet utvecklas till kärlek bergriper man snabbt men helt okomplicerat är det inte. Har Don kommit över Nadine och kan Hannah dansa?.

Jomen visst, det här var en trevlig liten gräddkaramell. Färgglatt, härliga dansnummer och lättglömda melodier m.ao allt man kan önska sig av en musikal. Astarie är filmen stora behållning, vilken fart han har i fötterna! Öppningsnumret Happy easter/Drum crazy hör nog till min favoritscen i filmen tillsammans med Ann Millers (Nadine) steppfrossa i numret Shakin’ the Blues Away. Garland gör det hon ska men som sagt Astarie äger. I ett dansnummer börjar man av någon anledning köra Astarie  i slowmotion något jag aldrig tidigare sett. Det filmiska greppet gav en surrealistisk lyster över dansen och det kändes bara märkligt. Jag kan inte riktigt förklara varför men det blev lite obehagligt då det inte passade in i filmen. I övrigt har jag inget att invända mot sång och dansscenerna. Musiken som är skriven av självaste Irving Berlin är trevlig men lättförglömlig.

Easter parades svaghet är kanske historien som är ganska tunn. Egentligen är storyn en ursäkt för att visa upp Garland, Astaire och Miller när de dansar och sjunger. Visst finns där en kärlekshistoria men den känns ganska ytlig och ljummen. Slutet ger intryck av att vara en aning ihoprafsat och kom lite hastigt på. Jag fick en liten ”jaha är det redan slut känsla”. Om man som jag uppskattar dans, klara färger och lite sekelskiftes glamour är Easter parade klart sevärd- en film att se och bli glad av även om det är en bagatell.

Det var Sofia som rekommenderade filmen och vad hon tycker om den hittar ni här. Med lite tur sitter hon på en massa information om fenomenet easter parade och delar med sig av denna.

Regi: Charles Walters

betyg: 6/10

De

Annons

6 tankar på “Easter Parade (1948 USA)

  1. Jag visste egentligen ingenting om EP, mer än att den anses som en klassiker och att titeln passade årstiden. Jag blev väl lite mer tagen av den men kul att du fastnade mer för Astaire och jag för Garland. Såvitt jag har kunnat läsa mig till var det egentligen inte meningen att Astaire ens skulle göra filmen, men att han lade pensioneringen lite på is. Vilket han tydligen skulle ha gjort flera gånger. ”Gräddkaramell” — du är full av välfunna uttryck på sista tiden!

    Kan vi av headern anta att det kommre att dyka upp något Fosse-relaterat? 😉

    • Angående uttryck, det kanske är likt Skagenmålarna ljuset som inspirerar mig 😉 Headern mnjae jag tänkte nog mer på att plocka in en ny musikal som jag gillar var dag som header. Det är musikalvecka då ska det vara liv och rörelse på bloggen 🙂

      • Oj, då blir det nästan lite dubbelt recenserande för din del — en text och en favorit i headern…

  2. Och så var de iväg… Normalt sett brukar jag kommentera om jag sett en film eller ej, samt efterföljande relevanta kommentarer… I detta tema blir det nog mer att jag får kommentera huruvida jag i över huvud taget känner till filmen i fråga eller ej. Och i detta fall är svaret NEJ. Aldrig hört talas om denna. LOL.

  3. Pingback: Hear ye, hear ye… | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s