Across the universe (2007 USA)

iPh20R6bO4GdBpO0E7t4nEdHhp7Det börjar så bra med Jim Sturgess som sitter på en öde strand och sjunger de första stroferna ur Beatles Girl. Filmen fortsätter i samma fina stil men efter 40 minuter slirar regissören Julie Taymor in på pekoralspåret och stundtals är denna film en pärs att se.

Across the universe startar i Liverpool 1967 där vi träffar varvsarbetaren Jude som beslutar sig för att åka till USA för att spåra upp sin far som han aldrig träffat. Framme i USA hittar Jude pappan och blir i samma veva bekant med studenten Max. Jude blir även kär i Maxs lillasyster Lucy och sällskapet drar till NYC. Då Max blir inkallad till Vietnamkriget som intensifieras börjar den bistra verkligheten göra sig påmind. Samtidigt blir Lucy involverad i en radikal fredsrörelse och parets kärlek sätts på prov.

Att all musik i filmen är från Beatles musikkatalog torde framgått vid det här laget. Låtarna är i nya versioner som ibland är riktigt bra och ibland gör att jag blint famlar efter skämkudden i soffan. Det sistnämnda sker när regissören försöker skildra omvärdes dramatik i musikalform, där och då passerar hon sin kompetensnivå. Taymor spelar Let it be i samband med upploppen i Detroit och Strawberry fields forever får ackompanjera striderna i Vietnam. Tanken är god men det blir bara fjantigt och passar inte in – Taymor tar helt enkelt i för mycket. Där man lyckas bättre med låtgestaltningen är när låtarna skildrar mindre dramatiska skeenden t.ex Come together med Joe Cocker och I´m the Walrus med Bono är två höjdpunkter i filmen (Eddie Izzards sång(?) hade jag dock gärna sluppit). Däremot får jag lätta kväljningar när filmen avslutas med hippiehymnen All you need is love, en låt som var outhärdlig redan första gången jag hörde den men jag får väl vara tacksam över att Get back inte var med, chansen är stor att jag då hade stängt av filmen.

Till en början är det roligt med alla referenser till The Beatles som dyker upp i filmen, repliker, platser och namn men jag tröttnar ganska snabbt och till slut känns det bara krystat. Nu är inte allt elände med den här filmen. Jag gillar pojke-möter-flicka storyn och skådisarna är bra. Bäst är Jim Sturgess och Evan Rachel Wood rollerna som Jude och Lucy. Det är ett kärlekspar som jag verkligen gillar och finner sympati för. Även Joe Anderson som spelar Max och T.V. Carpio som iofs har en liten roll i filmen passar fint in i handlingen och skådisarna sjunger också riktigt bra. Man har även lyckats bra med miljöerna och det andas sextiotal om Across the universe.

Egentligen tycker jag inte om filmer av det här slaget när man tar ett gäng hits och bygger en musikal kring låtarna -det känns lite som fusk. Jag trodde detta var ett förhållandevis nytt fenomen tills Sofia upplyste mig i sin Easter parade text att så ingalunda var fallet. Men å andra sidan varför klaga om man gillar musiken?  Om bara regissören sansat sig en aning och skippat de värsta excesserna (och All you need is love) hade detta kunnat bli en riktigt bra film (trots att jag tycker att det är lite fusk) så betyget blir bara ett ljummet godkänt.

Sofia skriver om en film som rör en annan populär grupp. En film som får mig att greppa en karta panodil bara jag tänker på den – för jävlar vad det gapas och skriks.

Regi: Julie Taymor

Betyg: 5/10

8 tankar på “Across the universe (2007 USA)

  1. Jag som trodde att all Beatlesanvändning var spärrad av copyright, men tydligen inte? Storyn låter ju lite Hair-betonad, hur förhåller sig de till varandra?

    Trevlig klassiker i headern, btw 😀

    • Jo de påminner rejält om varandra men det är mindre hippies här – tack o lov. Låtarna är av naturliga skäl bättre i AtU så även skådisar koreografin går väl på ett ut.
      Ang Beatles så tror jag deras musik är på drift efter Jacksons köp av musiken men jag är osäker.

  2. Trots Evan Rachel Wood så ryggar jag reflexmässigt tillbaka när jag närmar mig den här filmen. Men det gäller väl å andra sidan nästan alla musikalfilmer. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s