Reefer madness: The Movie musical (2005 USA m.fl)

508820_1020_AReefer madness: The Movie musical är hör och häpna baserad på filmen med (nästan) samma namn som kom 1936. Efter jag sett den filmen hörde jag talas om musikalen och blev givetvis sugen att se även denna film. Jag trodde att musikalen eventuellt skulle vara en lika tafflig produktion som originalet men där hade jag fel. Storyn är den samma. I en amerikansk småstadsidyll träffas den lokala hem och skola föreningen för att höra om den nya hemska drogen marijuana som sveper likt en farsot över det amerikanska samhället. När församlingen är tveksam till alla de farligheter som föreläsaren talar om berättar han då om tragedin som går under namnet Harperaffären. En kärlekshistoria som slutar i elände och död trots att självaste Jesus ingriper, så stark är marijuanans förödande kraft (om vi nu ska tro på filmens föreläsare).

Den här musikalen är gjord med gott humör men det är ett seriöst projekt som producerats med den gamla filmen som förlaga. Bra skådisar, fina melodier och fantasifull koreografi gör detta till en av dett bättre musikalerna jag sett på senare tid. Filmen är stundals riktigt rolig och jag uppskattar verkligen att man låter föreläsaren hoppa in i Harperhistorien för att komma med div. förmaningar: Byt Shakespearestudier mot bibelstudier i skolan och att jazzmusiken gör att hederligt folk tappar konceptet var ett par scener som jag uppskattade. Alan Cumming som spelar föreläsaren är mycket underhållande och den känns som att han är hämtad direkt ur en sådan där vidrigt förmanande upplysningsfilm som bara moralkonservativa krafter kan producera.

Förutom Cunningham har vi även Kristen Bell, Neve Campell och den sistnämndes bror Christian Campbell. Mitt enda invändning mot filmen är nog just att Christian Campbell och Kristen Bell är lite väl ”over the top” men som sagt, en klart sevärd och underhållande musikal med många fina låtar som t.ex Mary Jane, Mary Lane och Listen to Jesus, Jimmy . Om originalfilmen har jag skrivit här.

Över hos Sofia rör det sig om en dubbelrecension av en klassiker i både ny och gammal tappning.

Regi: Andy Fickman

Betyg: 8/10

5 tankar på “Reefer madness: The Movie musical (2005 USA m.fl)

  1. Du har verkligen lyckats gräva fram de udda fåglarna den här gången 🙂 Tack för tipset, den här låter ju väldigt underhållande. Har du förresten sett Trey Parkers Cannibal!?

    • Har inte sett eller hört talats om en sanbb titt på imbd gav inget resultat vad är det för sorts film?
      Udda och udda men dagens film borde förtjäna större uppmärksamhet än den fått – ambitiöst project som stundtals är riktigt roligt.

  2. Pingback: Musikalvecka: Reefer Madness (2005) | Rörliga bilder och tryckta ord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s