Veckans låt

dandelion-field-maskrosfaltHärliga tider – ljuvliga tider. Det har varit sommartid i en vecka och solen skiner varmt. Har plockat fram mina skjortor med kreativa mönster samt börjat inventera mina kortbyxor. En annan sak som jag plockat fram är mina skivor med The Beatles, en grupp som hör sommarhalvåret till. För att fira denna härliga tid listar jag nu mina tio favoritlåtar med ”The Fab four”. De flesta låtarna är från 1965 och framåt, inget fel på ”tidiga” Beatles men gruppen var helt enkelt mer musikaliskt intressanta under 60-talets senare halva. Låtarna presenteras utan inbördes ordning, det var svårt nog att bara välja tio låtar.

You never give me your money. Från Beatles sista inspelade album (Let it be spelades in tidigare men gavs ut senare). Hur McCartney lyckades knåpa ihop detta album är lite av ett mirakel då The Beatles i stort sett hade upphört som grupp. Låten inleder potpurriet som avslutar Abbey Roadskivan och gruppens karriär. En lite vemodig låt som jag är mycket förtjust i.

Lucy in the sky with diamonds handlar inte om LSD (åtminstone påstod Lennon detta). Inspirationen kom från en barnteckning. Är mycket förtjust i McCarteys basspel.

A day in the life är ett utmärkt exempel på hur bra Lennon/McCartney kunde samarbeta. Lennon har skrivit nästan hela låten men McCartney står för breaket ”Wake up” och vips så blir två delar till ett fantastiskt stycke.

Elenor Rigby är nog Beatles mest deprimerande låt både till musik och text. Det var förresten Ringo Starr som kom upp med iden att prästen skulle stoppa strumporna ett utslag av den grå vardagen som förstärker den hopplöshet låten förmedlar.

For no one är en bitterljuv liten melodi signerad McCarney och handlar om hans förhållande med Jane Asher som var på upphällningen.

Tomorrow never knows är den tredje låten från Beatles bästa skiva Revolver och den som gjorde att jag fastnade för gruppen. Först hade Lennon tänkt sig massa munkar som skulle mässa i låten men man släppte den iden.

I´m the walrus. Om jag skulle bli tvungen att välja bara en favorit med gruppen är det troligt att detta skulle bli mitt val. Tramstext som ger lite obehagliga vibbar.

Strawberry fields forever. Drömsk låt och Lennon i högform.

You´ve got to hide your love away kan tolkas på många olika sätt och vis men framför allt är det en enkel och effektiv poplåt.

Drive my car gillade inte alls när jag hörde låten för första gången men den har växt  och numera känner jag för att dra ett varv med Skodan.

8 tankar på “Veckans låt

 1. Kul lista. A day in the life är en topp-3 och här kommer några andra bra Beatles-låtar:
  I’ve got a feeling
  Oh! Darling
  While my guitar gently weeps
  Happiness is a warm gun
  Rocky Raccoon
  Nowhere man
  She’s leaving home

 2. Kortbyxebekymret återkommer varje år för mig. Jag har otroligt svårt att hitta några som jag över huvud taget trivs med så även somrarna brukar bli jeansburna och något väl varma för mig. :/

  Trevligt med Beatles-potpurri! Ja, vår- och sommarkänslorna har verkligen börjat inträda nu och jag är ingen inbiten Beatles-lyssnare (det kryllar ju av dem ändå men dagen kommer då även jag äter upp deras katalog). Däremot är jag ju en stor Bob Dylan-älskare så för mig hör det till att bland annat plocka fram Bob Dylan-skivor och sånger för att krydda mina soliga dagar med! 🙂

  Albumet Oh Mercy har en underbar känsla av varm, svensk sommar, ängar och gömda oaser för mig och just nu är det särskilt sången ”Where Teardrops Fall” som värmer mina sommarkänslor allra bäst.

  • Klarar inte av långbyxor när det går mot en 17-18 grader. Då är vi precis samma känslor men med olika artister då jag i min tur inte lyssnat speciellt mkt på Dylan. Jag har nga best of hemma det är allt.

 3. Haha, jag har aldrig kopplat Beatles till någon särskild årstid men det kanske bara är för att jag är förhållandevis obekant med dem. Roligt att lyssna på dina favoriter, själv får jag erkänna att jag är löjligt förtjust i den okomplicerade Eight Days a Week.

  • Du kan säkert hitta de som bara lyssnnar på Beatles när det är vinter 😉 Det har nog vilken känsla man har för gruppen och kanske när man lyssnade på dem för första ggn.
   Eight days var faktiskt och lurade en sväng på listan mkt trevlig låt 🙂

 4. Att bara välja tio låtar är omöjligt, men jag har inget emot någon av dina låtar. Saknar egentligen inte någon heller, möjligtvis While My Guitar.. (men den känns mer George än Beatles), Let It Be (trots att den är satans sönderspelad) och kanske Here, There and Everywhere (för övrigt Art Garfunkels absoluta favoritlåt).

  • Inga större fel på låtarna du ”saknar” men de hör inte till mina favoriter med Beatles. Håller med om att Let it be blivit söndertjatad hade varit roligare om t.ex I´m the Walrus fått samma genomslagskraft.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s