Mama (2013 Spanien)

Mama 2013 film movie poster largeI samband med den ekonomiska krisen 2008 får en affärsman psykbryt, dödar sin fru och tar med sina två döttrar på en vansinnestur som slutar i skogen. Fem år senare hittas de två flickorna i en stuga i skogen. Deras farbror får vårdnaden om de två töserna något som hans flickvän inte är överförtjust i. Den stora gåtan är hur flickorna kunde överleva i en övergiven stuga mitt ute i skogen och vem är denna ”Mama” som barnen talar om.

Vem/vad Mama är får vi biobesökare veta redan efter fem minuter och frågan är om det är så klokt av manusförfattaren och regissören Muschietti att spoila rubbet på direkten. Å ena sidan kan det vara ett effektivt grepp om man känner till vad det är som hotar huvudpersonerna men å andra sidan kan det vara mer spännande om man svävar i ovisshet om hotet. Personligen föredrar jag när skräcken får ta lite tid på sig och bygger upp en känsla och stämning som hela tiden stegras. Mama håller ett  högt tempo redan från start och satsar mycket på att vrida upp ljudet i botten när något hemskt sker eller visar sig. Det om något irriterar mig för jag vet inte om jag blir rädd för det höga ljudet eller för det som visas och sker på vita duken. Klart är i alla fall att man hoppar högt när det brölar som domedagsbasuner ur biografens högtalare.

Inga större fel på berättelsen som har ett par snygga och genomtänkta scener men jag får nog i ärlighetens namn erkänna att kortfilmen med samma namn som ligger till grund för långfilmen var avsevärt bättre och definitivt mer skrämmande. Där jag hissar varningsflagg är filmens sista tjugo minuter där regissören tappar greppet om sin film. Dels blir folk plötsligt korkade och börjar ranta runt i skogen av krystade skäl, man drar också på med för mycket effekter och jag får för jag vet inte vilken gång i ordningen muttra mitt mantra ”less is more”. Slutligen blir det lite sliskigt och smörigt mot slutet med en viss touch av Spielberg även om det har lite mer svärta än vad man kanske är van vid med filmer där barn spelar huvudrollen. Nu är det inte Guillermo del Toro som regisserat filmen men han har producerat den och det märks på både gott och ont för i ärlighetens namn början han upprepa sig med sina skräckdramer med barn i huvudrollen. När jag väger filmens för och nackdelar mot varandra blir det trots allt godkänt men jag är övertygad över att det finns bättre skräckisar att se det gäller bara att hitta dem och det är inte det lättaste.

Lunkan som var med på bion tyckte att Mama var en av de bättre skräckisarna han hade sett men han är å andra sidan inte lika avtrubbad som undertecknad.

Regi: Andrés Muschietti

Betyg: 6/10

4 tankar på “Mama (2013 Spanien)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s