The Shrine (2010 Kanada)

20_theShrineBekant för många läsare av den här bloggen är mitt tröstlösa, ja närmast stupida sökande efter bra skräckfilmer. Film efter film passerar i revy , den ena värre än den andra och plötsligt så  dyker det där guldkornet man hoppas på upp. The Shrine är ett sådant. Reportern Carmen letar desperat efter en bra story så hon kan slippa sina trista uppdrag på tidningen. När hon upptäcker ett samband mellan försvunna turister och en liten by i Polen vädrar hon ett scoop. Då ingen verkar vara speciellt intresserad av att gräva vidare i historien, vare sig polisen eller hennes redaktör så far hon på eget bevåg till Polen med en medarbetare och sin pojkvän. När de anländer till den lilla byn märker de snabbt att något inte står rätt till. Hotfulla invånare och en mystisk dimma i skogen.

The Shrine är inte någon film som kommer att gå till historien men det är en bra skräckfilm. Det är inget mästerverk utan en B-film gjord för en liten summa pengar med okända skådisar och regissör men vad gör det när jag är fast efter en kvart. Vildmark, blod, slafs och en tvist jag inte såg komma räcker långt för en skräckfilmstörstande bloggare som är något blasé numera när det gäller den här genren. Naturligtvis finns de korkade besluten med i filmen och en och annan lucka i manus kan också hittas men att få se amerikaner som jagas i skogen av till synes galna polacker utrustade med Ramboknivar och armborst höjer min puls. Nu är, tro det eller ej, filmens handling lite mer avancerad än galningar i skog och mark vilket var något som jag uppskattade. Lagom spelängd och ingen dödtid när filmen tar fart efter en halvtimme gjorde detta till en positiv upplevelse och jakten på nästa guldkorn kan fortsätta.

Regi: Jon Knautz

Betyg: 8/10

Annons

8 tankar på “The Shrine (2010 Kanada)

  • Det har en ganska märklig bild av Europa amerikanerna åtminstone i s.k lättsammare genres (komedier, action o skräck). Höjdaren av amerikansk Europaskräck torde vara Hostel undrar hur den filmen påverkade turismnäringen i Slovakien 😉

   • Undrar om de som delar ut tillstånd att filma och liknande vet om vad det är för slags filmer som spelas in i dessa europeiska länder? Jag menar, tänk om de VET och tycker det är en bra idé för att landet ska få uppmärksamhet? 😉 Kan mycket väl tänka mig att det trots allt blir extra turism just för att många, speciellt i USA, inte hört talas om ett land som Slovakien.

    Frågan är egentligen om folk blir mer avskräckta från Slovakien p.g.a. Hostel eller Österrike p.g.a. Fritzl-historien i verkligheten!? Där är det ju bevisat att det finns riktiga galningar…

   • I ärlighetens namn tror jag nog att det inte spelar så stor roll men om samma bils av ett land eller område målas upp gång på gång kan jag tro att detta snart övergår till att bli en verklighet i folks sinnen åtminstone vid spontana tankar. Om det räcker för att man ska boka eller avboka en tripp vet jag inte. Personligen har jag sovit på ett sunkigt Hostel i Slovakien efter jag såg filmen – jag sov gott.

 1. Hahaha, så fort jag såg att du hade sett ytterligare en ”dålig skräckis” tänkte jag hur du orkar. Men jag fick mitt svar, för då och då hittar du guldkornen. Jag kan fullt förstå att det är moroten som får dig att fortsätta leta. 9 av 10 är kanske usla, men hittar man den tionde så blir man ändå nöjd…

  • Stämmer precis 🙂 Tyvärr har jag en hel hög skräckisar av mindre god kvalite´som väntar att bli recenserade men jag vet inte om jag ids – kanske får bli en samlingsrecsension……..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s