Hans Gunnarson: Albatross

gunnarsson-hans-albatrossKan en bok om ett parförhållande på upphällningen och golf vara något? Spontant skulle jag nog svara nej men när Hans Gunnarsson står som författare väcks mitt intresse.

Ett par hyr en stuga. Att deras förhållande nått vägs ände är de båda medvetna om men ingen orkar ta tag i beslutet att gå skilda vägar då det är en arbetsam process. Tanken att hyra en stuga kan låta märklig men kanske är det kvinnans sista desperata försök att rädda förhållandet eller möjligtvis ett sätt att få mannen på behörigt avstånd till hennes älskare. Vi får aldrig svaren på dessa frågor då historien berättas ur mannens synvinkel. En man som hittar ett golfset i stugan och bestämmer sig för att ta upp sitt golfande igen. Ett beslut som kommer leda till både vansinne, elände och död. Mannen dricker och golfar alldeles för mycket och det tar inte många kapitel innan jag begriper att mannens psykiska hälsa håller på att krackelera. Se där vad sport och sprit kan ställa till det för hederligt folk!

Boken är uppdelad i 18 kapitel, ett kapitel för varje hål på en golfbana. Naturligtvis startar vart och ett av kapitlen med en golftur. Det kan låta tjatigt men det är under dessa golfturer som Gunnarsson skildrar mannens stigande galenskap. I det sista kapitlet är dramats huvudperson helt absorberad av sitt spel, golfen och människan har blivit ett . Det är en bok laddad med medelklassångest och själslig misär men samtidigt är den rolig och underhållande då Gunnarsson inte gottar sig i eländet. Författaren står lite vid sidan om och konstaterar torrt att det sakta men säkert går åt käpprätt åt helvete med bokens huvudpersoner och hela situationen utvecklar sig till en absurd och på sina ställen komisk tragedi. Albatross är en feelbad bok som dock lockar fram både ett leende och tom ibland ett skratt för visst måste man ibland skratta åt eländet.

2 tankar på “Hans Gunnarson: Albatross

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s