Åsa-Nisse ordnar allt (1955 Sverige)

pCR0IYvP6VN20umNbiYYhdCC6pXÅsa-Nisse ordnar allt är en salig blandning av hemvärnsgubbar, hästmediciner och (naturligtvis) Bertil Boo. Efter att ha lastat sten får Nisse ont i ryggen och går till läkaren Speta Pelle som ger honom en högst märklig massage samt en uppiggande medicin från apoteket i Värnaryd. Medicinen ger Nisse oanade krafter b.la deltar han i en friidrottstävling och vinner rubbet. Resten av filmen läggs på Sjökvistens förälskelser (för en gångs skull heter inte hushållerskan Britta utan lystrar till namnet Elsa), bilaffärer, hemvärnsövningar där Bertil Boo sjunger en patriotisk sång. En stridsvagn(?) av plywood får väl läggas till filmens specialeffektskonto. Man lyckas även klämma in ett par bankrånare och det obligatoriska billoppet mot filmens slut. Nisse vinner då han tankar bilen med sin medicin. Om man gillar cittra bjuder även Nisses fru Eulalia på lite skönsång.

Som ni märker ger filmen ett något splittrat intryck men den är bättre än förra filmen, Åsa-Nisse på hal is, som var ganska trist. Jag upphör aldrig att fascineras över de scener där någon gör ett omedvetet misstag och improviserar fram en räddning framför kameran som går. Undrar om man överhuvudtaget gjorde några omtagningar? Hur var det nu med den utlovade kopplingen till Det Sjunde inseglet? Nisse och Klabbaparn sågar ned ett träd där bankrånarna gömt sig. Kan det vara så att Bergman såg den här filmen 1955 och inspirerades till den liknande scenen i Det Sjunde inseglet? Tanken svindlar!

Regi: Ragnar Frisk

2 tankar på “Åsa-Nisse ordnar allt (1955 Sverige)

  1. Haha, du tar dig an alla delar av den svenska filmskatten 😉 En framtida avhandling? Åsa-Nisse och Döden: Hur Bergman influerats av Ragnar Frisk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s