Rope (1948 USA)

ropeTvå unga studenter, Brandon och Philip beslutar sig för att mörda sin forna klasskamrat David. Deras motiv är att de vill  begå det perfekta brottet. Filmen startar med mordet i en lägenhet där en middagsbjudning snart ska hållas. Bland gästerna återfinns b.la Davids flickvän, hans pappa och sist men inte minst mördarnas professor från universitet, Rupert Cadell. En bit in i bjudningen börjar gästerna undra vart David är. Att liket ligger instoppat i en kista som används som buffébord är det ingen som anar men professor Cadwell börjar så smått misstänka att allt inte står rätt till.

1924 begicks ett mord av två studenter av samma anledning, man ville bevisa sitt intellekt genom att utföra det perfekta brottet, förövarna åkte fast och händelserna inspirerade till pjäsen Rope. Hitchcock tog upp pjäsen och Rope blev hans första färgfilm. Filmen är lite extra intressant då den ger illusionen av att vara gjord i en enda tagning – filmen innehåller inga klipp. Tekniken tillät inte mycket längre tagningar än tio minuter, sedan var man tvungen att byta rulle i kameran. Hitchcock löste detta med att zooma något var tionde minut och för att få en chans att byta rulle.

Hur är då filmen? Rope är lite väl teatralisk för min smak – när jag såg den visste jag inte om att den var baserad på en pjäs men 20 minuter in i filmen undrade jag om inte den var just detta. Ett annat problem är att mördarna är lite väl tokiga för att hålla spänningen uppe. Brandon går på om mördandets konst och antyder att det är något fuffens på gång samtidigt som Philip är farligt nära ett sammanbrott. Rope utvecklas till att bli en obekväm middagsbjudning istället för en spännande thriller. Ska jag vara ärlig är den lite trist.

Det finns dock fyra goda ting med filmen. Dels gillar jag experimentet med en enda tagning. James Stewart som spelar professor Cadell är alltid trevig att möta i rutan. Vidare gillade jag de härliga färgerna i filmen och sist men inte minst har lägenheten ett panoramafönster som visar NYC. Givetvis är det en bakgrund men den är riktigt snygg och förändras vartefter tiden i filmen går. Ljus tänds i staden och solnedgången är mycket vacker. Tyvärr är det nog så utsikten över NYC var mer engagernade än de två pladdrade galningarna.

postr_lpostr_lpostr_lpostr_l

Jojjenito har skrivit om en lite äldre film.

11 tankar på “Rope (1948 USA)

 1. Vad jag minns av Rope tyckte jag också att den var lite stel, men det var väldigt länge sedan jag såg den. Kul initiativ mellan dig och Jojjenito!

 2. 4/10 i betyg alltså? Det var väldigt snålt 😉 Jag har sett Rope ett par gånger och det är istället 4/5 för mig, även om det möjligtvis är en lite svag fyra.

  Visst är de två mördarna lite crazy, men så begår de också ett mord för skojs skull och för att se om de kan lura sin professor (Stewart). Nej, jag gillar det och det är ett kul experiment.

  • Tycker nog inte det var speciellt snålt då jag var tvungen för att ta en paus för att inte somna 😉
   Iden till filmen (både handling och utförande) är bra men det brister i karaktärerna – tycker jag.

   • Det är klart att det kan bli så ibland. Synd att den inte gick hem hos dig. Det är inte någon för toppen av hans filmer, men övre halvan är det allt (för mig).

 3. Ahh..ännu ett varv med gamla Repet.
  Har den ju fortfarande i färskt minne efter mitt tema häromsistens.

  Just scenografin var bland det läckraste med Hitchcocks filmer från 40-talet och framåt (speciellt in i ”guldåldern” -50-60) tycker jag. Just att kunna luras med bakgrunder och fina färger. Stewart är ALLTID sevärd. Även om han själv inte tyckte om den här rollen…. 🙂

  http://steffofilm.wordpress.com/2013/04/22/tema-hitch-rope-1948/

 4. Jag har sett Repet men det var väldigt länge sen. Minns den som lite seg men att den tog sig när den ena av de två mördarna började bli nervös. Intressant att man bara kunde spela in tio minuter åt gångn. Tänk vad Hitchcock hade kunnat göra med dagens teknik. Well, han kanske hade fått frispel och försökt göra för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s