Rebecca (1940 USA)

rebecca-laurence-olivier-joan-fontaine-1940En ung kvinna (hennes förnamn nämns aldrig i filmen) är anställd som sällskapsdam åt den pladdersjuka Mrs. Van Hopper. Under en semester i Monaco börjar sällskapsdamen att umgås med Gerorge Fortescue Maximilian de Winter eller kort och gott Max. Max är en något tungsint man då hans förra fru Rebecca drunknat. Trots Max obalanserade humör samt hans dåliga ovana att behandla sällskapsdamen som ett barn eller mindre vetande person tackar hon ja när han friar. Det kan i och för sig bero på att hon vill slippa den talträngda Mrs. Van Hopper samt att Max är ganska tät och bor på det sagolika godset Manderley. Väl framme märker dock den nya Mrs. Winter att Rebeccas ande vilar över godset, alla talar om hur förträfflig Rebecca var och Mrs. Winter blir varse att hon har en oförsonlig fiende i Mrs. Danvers chefen för Manderleys hushåll. Mrs. Winter får tillfälle att fundera om giftemålet inte var lite väl spontant och hur var det Rebeccas död egentligen?

Rebecca vann en Oscar för bästa film, något jag kan förstå för det är en film som torde tilltala de flesta. Kärlek, mysterium och en gnutta spänning. Filmen är baserad på Daphne du Maurier’s bok som bär samma namn. Jag vet inte hur många som läst boken Rebecca men där kanske man får en förklaring på varför den blivande Mrs. Winter kastar sig i armarna på den till synes något labile Max. Det var nog den del av historien som jag hade svårt att köpa. Max som f.ö spelas av Laurence Olivier är helt enkelt för otrevlig för att charma en kvinna (tycker jag). Bortser man från detta så är de första två tredjedelarna av filmen mycket bra. Det är spännande, suggestivt och engagerande. Bit för bit läggs till mysteriet om vad för sorts människa Rebecca var. Jag lider även med Mrs. Winter och hennes desperata försök att leva upp till idealet av den förra frun. Godset Manderley är otroligt vackert och en scen bet sig fast i mitt sinne. Den scenen där Mrs. Winter går på upptäcksfärd i Rebeccas sovrum, vackert spännande och en lek med ljus och skugga som avslutas med ett WOW ögonblick då de tunga gardiner dras isär och blottar det praktfulla rummet.

Sorgligt nog tappar storyn ordentligt mot slutet och jag blev mycket besviken på upplösningen. Vad jag väntat mig vet jag inte men det gick inte i klang med den kusliga känslan man fick i filmens mittparti. I morgon blir det mord och otrevliga äkta män.

Vad Jojjenito tyckte om Rebecca finner ni här.

postr_lpostr_lpostr_lpostr_lpostr_l

9 tankar på “Rebecca (1940 USA)

 1. Jag kan också förstå att Rebecca vann en Oscar. Den är mer strömlinjeformad än ”riktiga” Hitchcock-filmer. För mig funkade inte handlingen riktigt, det var nog mötet mellan producenten Selznick och regissör Hitchcock som gick fel.

  Jag håller med om det mesta du skriver. Främsta problemet är förhållandet mellan Fontaine och Max. Funkade säkert i boken men i filmen känns det märkligt.

  Förresten, visst var hushållerskan Danvers bästa karaktären?

  • Danvers var en obehaglig bekantskap och även intressant.
   Jo troligen finns svaren i boken kan vara så att hon var desperat att komma ut sin livssituation men ngn äkta kärlek från Max verkar det inte vara.

 2. Skrev det även hos Jojjenito – denna och Suspicion är två av Hitchs filmer jag behöver se om då jag inte sett dem på runt tio år. Minns dock att jag gillade båda, men inte var det några av hans bästa. Å andra sidan kanske jag kommer tycka något helt annat när jag ser om dem. Blir intressant.

 3. Jag kan hålla med om att själva twisten i dagsläget känns rätt ljummen. Ingen större överraskning, helt enkelt. Och de absoluta slutscenerna hade Hitch inte heller riktigt fått till. Men i övrigt tyckte jag mycket om Rebecca och visst är Danvers absolut bäst. Får fler ledtrådar i boken varför flickan dras till Max, jag kan hålla med om att det blir lite obegripligt i filmen.

 4. Pingback: Hitchcock: Rebecca | Jojjenito – om film...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s