The Trouble with Harry (1955 USA)

6487Ett lik hittas i skogen av en jägare som tror att han dödat mannen av misstag med ett vådaskott. Det är för övrigt mycket spring i skogen den här höstdagen, ungar, konstnärer och ensamma damer ja alla snubblar de över liket som så smångom får ett namn, Harry. Det är inte bara jägaren som tror att han ligger bakom Harrys död. Harrys exfru undrar om hon inte klippte till honom för hårt med mjölkflaskan när han oväntat dök upp i hennes hem och Miss Gravely anar att det är hennes fel att Harry ligger där han ligger. En sak som de inblandade är säkra på är att stadens sheriff inte får hitta liket då han får betalt efter antalet arresteringar han gör och då sheriffen har ebb i kassan lär han säkerligen arrestera någon om han hittar ett lik i skogen. Därför gör de inblandade sitt bästa för att gömma liket och någon frid efter döden är det inte att tala om i Harrys fall.

Det här var en svår film att bedöma. Å ena sidan gillar jag hejsan-svejsan känslan som präglar filmen och storyn gör att jag tänker lite på mitt favoritalbum med Tintin, Castafiores juveler, dvs mycket väsen för ingenting. Å andra sidan tänker jag även på Stefan och Krister och alla dessa trista farser som dyker upp i tid och otid för av och till blir filmen lite pladdrig och fjantig.

Replikerna är kvicka och skådespelarna bra. Filmens miljö som är Vermont under tidig höst med träd som fullkomligen sprakar av färg är en fest för ögat. Hela filmen är som ett vykort (åtminstone de delar som inte är inspelade i studio).

Däremot lyckas inte Hitchcock att få mig engagerad i filmens karaktärer. Kanske för att de är alldeles för oberörda trots att de har ett lik på halsen. Den känns som att huvudpersonerna agerar som att de vet om att är med i en film och de upplevs därmed av mig som konstlade och artificiella. The Trouble with Harry  får då en overklig känsla över sig som gör att jag blir  distanserad till filmen och dess karaktärer. Lite synd då jag finner både miljön och storyn underhållande.

Jojjenito berättar om världens bästa film på sin blogg.

postr_lpostr_lpostr_lpostr_l

6 tankar på “The Trouble with Harry (1955 USA)

  1. En film jag nog läst om första gången hos Steffo. Och apropå Steffo… Det är möjligt att han också har sett världens bästa film. 😉

    Stefan & Krister säger du, det låter riktigt obehagligt. Det ska mycket till för att jag ska se den här.

    • Ja du, har ändrat mitt misstag på en gång. Jag får skylla på förvirring, det är så mycket Hitchcock nu så risken är stor att jag börjar drömma om honom 😉 Precis som du var det hos Steffo jag läste om den den här filmen.
      Stefan o Krister liknelsen är måhända en aning överdriven men det är lantlig miljö och det är folk som är/beter sig en aning märkligt och det är en hel hop missförstånd men samtidingt är det avsevärt bättre – jag lovar.

  2. Jag såg denna hemma hos kompisen Frans och jag blev mycket förvirrad och lite avtänd av farsinslaget. Inte min kopp av te såvitt jag kommer ihåg. Kan ha varit en 2/5 i min bok.

  3. Var inte särskilt förtjust i denna och den tillhör nog den nedre halvan bland hans filmer. Svag trea/stark tvåa blev betyget. Tycker också det blir lite för farsartat. Gillar hans lättsamhet, men det funkar bättre när det även finns en spänning i luften. Den saknas nästan helt här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s