Frenzy (1972 Storbr)

FrenzyHSChief Inspector Oxford har det inte lätt: Det härjar en seriemördare på Londons gator. Mördaren våldtar kvinnor och stryper sina offer med en slips. Som om detta inte vore nog så tvingas stackars Oxford att genomlida sin frus matlagning. Hon har snöat in på det franska köket och den ena rätten är värre än den andra. Oxfords problem är dock ganska milda om man jämför dem med Rickard Blaneys. Han har precis förlorat både sitt jobb och bostad. Värre är att olyckliga omständigheter gör att Blaney är polisens huvudmisstänkte i jakten på seriemördaren.

Detta skulle bli Hitchcocks näst sista film och i det här temat blir det den sista. Jag gillade den här filmen av flera skäl. Dels är den spännande. Det är fyndigt av Hitchcock att välja en osympatisk människa som huvudperson då Blaney inte är någon trevlig karaktär och skiljer sig mycket från t.ex Cary Grant och James Stewart i sin framtoning. Han är otrevlig, grälsjuk, oförskämd och en slarver men någon mördare är han inte, även om jag trodde det till en början. Filmen är även ganska brutal för att vara från tidigt sjuttiotal. Vi får se ett mord som var en riktigt otäck scen. Det andra mordet antyds bara genom en suverän kameraåkning genom ett trapphus och ut på gatan. Den scenen kan konkurrera med Albert Hall scenen i The Man who knew to much. Kommissarie Oxford och hans eländiga måltider är ett komiskt inslag i filmen som var uppskattat – soppa med fiskhuvuden bläh! I övrigt har filmen en skön sjuttiotalskänsla med fula frisyren och hemska kavajer men det stör inte historien. Hitchcock får även till det med en jakt på en slipsnål som är helt utan dialog men mycket spännande, då satt jag som på nålar.

Frenzy är den nästa bästa film jag sett av Hitchcock (Rear window är min favorit hitintills) och det känns bra att avsluta temat på topp. Som vanligt slavar Hitchcock lite med sin historia och en och annan ologiskhet dyker upp. Frenzy slutar också lite abrupt men filmen är klart sevärd.

Jojjenito (och ingen annan) har även han sett samma film och vad han tycker ser ni här.

I eftermiddag/kväll kommer det lite avslutande tankar om skräckmästaren som han kallas för i Sverige.

postr_lpostr_lpostr_lpostr_lpostr_lpostr_lpostr_l

6 tankar på “Frenzy (1972 Storbr)

 1. Att Frenzy är sevärd håller jag med om. Det tycker jag åtminstone efter en titt, men det var ett bra tag sen (har ingen text om den). Hamnar nog på övre halvan, kanske runt mitten bland de filmer jag sett av honom.

  Intressant och lite kul att både du och Jojjenito uppskattade just denna så pass mycket.

 2. Ah, jag glömde att kommentera här. Du pekar på precis det som jag gillade med fllmen. Scenerna med frun och maten är obetalbar humor, hög nivå, som små sketcher som står på egna ben.

  Japp, under jagkten på slipsnålen satt jag också på (slips)nålar. 🙂

  Den här och Strangers on a Train var mina favoriter av de filmer som jag såg.

  • Här var vi överrens. Har inte sett Strangers än men så småniongom blir det av. Väntar på en bok om Hitchcock och hans filmer på adlibris (tillfälligt slut) kan bli intressant läsning.

   • Det är inte Polanskis… nej Truffauts bok (Hitchcock on Hitchcock tror jag den heter)?

    Ska bli intressant att se vad du tycker om Strangers… Den är ju lite råare än en del andra Hitchcocks.

   • Nej det är inte den boken utan någon mer lättsammare där man betar av alla hans filmer – lite av en uppslagsbok vad jag förstår. En lätt väg in till regissören men jag gör nog ett inlägg när boken kommer sinom tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s