Månadens musikspecial: Roxy music

RM3Jag vet inte när jag började gilla Roxy Music, plötsligt fanns där bara några skivor i min samling. Å andra sidan skedde det under 80-talet då jag köpte kopiösa mängder med skivor, många gånger utan någon större eftertanke.

Gruppen bildades 1971 och hade som specialitet att ha fotomodeller på sina omslag – något som både gav dem ett skivkontrakt och sålde skivor. Turligt nog är deras musik också bra, m.ao det är både yta och innehåll.

roxy_music-stranded

Musikaliskt kan man dela in Roxy Music i två distinkta perioder. De första fem skivorna som är rockigare och mer exprementiella. Temposvängningar, hysteriskt spelande på instrumenten, ett ”kreativt” spelande som kanske inte alltid går hem hos eventuella lyssnare. Men när alla bitar passar är det mycket bra musik t.ex låten Editions of you eller den hetsiga The thrill of it all. Efter en kortare paus samlades gruppen igen men soundet var då avsevärt mer välpolerat och kanske lite tristare men många fina melodier kommer från gruppens sista tre studioalbum. Efter liveskivan The High road gick gruppmedlemmarna skilda vägar. Efter 2001 har man dock börjat turnera tillsammans igen men något nytt studiomaterial har inte visat sig än. Favoritalbumen är nog Country life samt Flesh + Blood.

album-flesh-blood

Frontmannen och sångaren Bryan Ferry torde vara ganska känd. Han har släppt en rad studio och coveralbum av varierande kvalité. De är lite enahanda och ett best of album är nog mitt råd om man ska köpa något av soloartisten Ferry. Jag har sett honom live vid ett tillfälle och konserten var bra även om karln ”rörde sig som en full affärsman på en finlandsfärja” som DN skrev dagen efter.

roxy-7

Låtlistan har jag delat upp med tidiga Roxy Music först, ni lär förstå när andra halvan tar vid. Mixen avslutas med två covers som överträffar originalen Lennons Jealous guy samt Neil Youngs Like a hurricane (Henke får gnissla tänder bäst han vill men så är det). Roxy music

4 tankar på “Månadens musikspecial: Roxy music

 1. Återigen får jag tacka för upplysning på musikens område. Tyvärr är jag återigen tjurig, och lite förvånad. Jag trodde att jag gillade Roxy Music! Och så var det bara ett par av de senare låtarna med ett sound som inte tjänar på att höras flera låtar i rad.

  Ber om ursäkt för att min musiksmak är så grinig, men jag tycker verkligen att det är jättekul att lyssna igenom dina spellistor. Keep up the good work 🙂

  • Tycker inte alls att du har en ”ginig” musiksmak bara annorlunda jämfört med min – roligt att du uppskattar listorna även om det inte alltid (sällan 😉 ) faller dig i smaken. Vi får se om Junilistan har ngt att erbjuda.

 2. Jag gillar också Roxy och Bryan. Håller med om det mesta du skriver. Bra val av låtar också!

  Ett till också: såg Bryan på Liseberg här om året. Trevlig spelning, men han verkade lite lagom nöjd med spelplatsen. Kommenterade till och med karusellerna i bakgrunden. Nåja, han körde Like a Hurricane i alla fall (som är bra, men INTE bättre än Youngs, no no no!). Men är nog beredd att skriva under på DN-beskrivningen också.

  • Neil kan vi debattera om men det är smaken som avgör där.
   Torde vara ganska förnedrande att spela på ett nöjesfält om man är en gammal rocklegendar 😉 Kul att du gillade låtvalet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s