Star Trek: Into darkness (2013 USA)

STID_OneSheet_Fri_lxr12cOSVflEJag är inget stort fan av Star Trek och har bara sett delar av de olika tv-serierna samt några av filmerna. De (både filmerna och tv-serierna) är lite stela och trista men samtidigt sprider de en viss trevnad omkring sig så jag avfärdar inte produktionerna rakt av.  Med det sagt så kanske det är mer förståeligt att jag uppskattar Abrams filmer mer då de kort och gott har ett större underhållningsvärde. Samtidigt kan jag till viss del förstå fansen av originalserien som blir irriterade på en och annan ändring (rasade själv häromveckan över Iron man 3) som tydligen har gjorts. Ändringar som går mig helt förbi då jag som sagt inte är speciellt insatt i Star Trek och dess universum.

Into Darkness startar med att Kapten Kirk räddar en planet från att gå under, iofs en hedervärd handling men tydligen ett brott mot stjärnflottans lagar då planetens invånare inte känner till vare stjärnflottan eller rymdskepp. Kirk och co är inte direkt diskreta i sitt räddningsförsök och påverkar därmed civilisationens utveckling på planeten. Detta medför att Kirk får kicken som kapten på skeppet Enterprise men när en terroristen och f.d agenten John Harrison attackerar federationen får Kirk i uppdrag att döda honom. Då Harrison gömmer sig på en planet som styrs av Klingonerna (tydligen fiender till federationen) är det ett ytterst känsligt uppdrag som kan leda till ett intergalaktiskt krig.

Om jag ska jämföra med förra filmen är den här lite tajtare i berättelsen, har en bättre skurk som spelas av Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes),  och är avsevärt mer spännande.  I och med förra filmen har man avverkat alla introduktioner och kan starta äventyret på en gång så det säger sig självt att man kan hålla ett högre tempo. Jag gillade speciellt öppningsscenen som gav mig Indiana Jones vibbar. Historien tar ett par vändningar och ibland vet man inte riktigt vem man ska hålla på då Harrison faktiskt har sina skäl till att vara fientligt inställd mot federationen. Om man vill så kan man hitta lite kritik mot USA och deras ”krig mot terrorismen” något som också Jojjenito påpekade. Det finns ett par maffiga scener i filmen som jag verkligen gillade och berättelsen hade bra flyt. En underhållande sf-film som jag nog kommer att se om när jag är sugen på något lättsmält. Abrams har tydligen hoppat av franschaisen men jag ser fram emot fler filmer i serien. Filmen sågs i 3-D och det funkade över förväntning.

Om man är sugen på att läsa mer om Star Trek har Sofia ett tema på serien/filmerna på sin blogg.

Regi: J.J. Abrams

Betyg: 7/10

Annonser

6 thoughts on “Star Trek: Into darkness (2013 USA)

  1. Instämmer till 100%, även om jag kanske inte blev riktigt lika fångad av den lättsamma upptakten som många andra tycks ha blivit (ok, då är vi kanske nere på 97%). Men visst kändes det som om man planterade en rejäl cliffhanger i den… Även jag blev förvånad över att 3D funkade så pass hyfsat, inklusive textningen. Mer utförliga argument får jag återkomma med.

    Tack för ping!

  2. Hmm, du säger nog en bra grej i din text som nog är det som gör att jag gillar den första filmen mer. Denna har ett högre tempo, mer action. Jag gillar nog inte riktigt det. Jag gillade den första lite mer. Men det kan också ha att göra med att jag inte förväntade mig att gilla den. Denna visste jag mer vad som väntade och den lyckades inte ta det ett steg längre.

    Filmen är ändå välgjord, underhållande och har en bra huvudskurk i Khan. Men mer än 3/5 blir det inte.

    • Det är en gradskillnad mellan de två filmerna. Första filmen var en trevlig överraskning men jag fann storyn lite bättre i tvåan – kan bero på att jag kanske inte hängde med i alla tidsresesvängar och alternativa universa i ettan. Men som sagt en gradskillnad mellan de två.

  3. Kul att du gillade den. Håller med om att denna är bättre än första reboot-filmen. Vet inte riktigt vad det beror på men tror det har att göra med att skurken här är bättre. Gillade inte alls Banas romulan Nero i ”ettan”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s