Dark skies (2013 USA)

dsPå filmaffischen står det: ”From the producers of Paranormal activity and Insidious”. Det tar inte många minuter av filmen innan man märker att så är fallet då producenterna för tredje gången gör samma film. En film om en familj som hotas av en okänd kraft i sitt hem mao Poltergeist one more time.

Familjen Barret har problem i efterdyningarna av den ekonomiska krisen. Pappan är arbetslös och letar desperat efter ett jobb och mamman som jobbar som fastighetsmäklare kämpar för att behålla sitt. Som om nu inte detta skulle räcka får de nattliga besök i hemmet, saker flyttas och någon går i skafferiet. Fenomen koncentreras kring den yngsta sonen som börjar gå i sömnen och börjar uppvisa ett märkligt beteende. Pappan söker en logisk förklaring och vägrar att lyssna på sin frus teorier som inte stämmer med hans världsbild.

Jodå det är Poltergeist/Insidious/Paranormal activity rakt av men det betyder inte betyda att filmen är dålig. Jag fann Dark skies vara spännande och otrevlig dvs en lyckad kombination för en bra skräckfilm. Då familjen har världsliga problem med ekonomin och snart även äktenskapet gör att jag engagerar mig mer i deras öde. Det blir inte det sedvanliga kampen mot något okänt. Jag får bekymra mig över husvisningar som går åt fanders då frun plötsligt hamnar i trance (inget bra försäljningsknep) och risken för anmälningar till socialen då barnen uppvisar märken på kroppen som läkare tolkar som misshandel. Familjen måste slåss mot vardagen och ett yttre hot.

Skådisarna är bra och man är återhållsam med effekter något som gör att man verkligen hajar till när det händer något. Tacksamt är att man inte slösar med så kallade ”jumpscares” utan historien är tillräckligt skrämmande i sig självt utan att man behöver ta till dessa billiga effekter som i t.ex vårens Mama. Ett extra plus är att J.K. Simmons dyker upp i en liten men viktig roll. Det är alltid trevligt att se denne vresige och buttre man på film. Även om jag gillade filmen skulle jag uppskatta om producenterna kunde presentera ett annat koncept, samma film tre gånger räcker gott och väl. Men med filmer som Insidious: Chapter 2,  Paranormal Activity 5 och The Amityville Horror: The Lost Tapes på gång är det nog att önska för mycket.

Regi: Scott Stewart

Betyg: 8/10

8 tankar på “Dark skies (2013 USA)

  1. J.K. Simmons är alltid trevlig. Men ger inte titeln lite fel associationer, tycker det låter mer som en alien abduction-film?

  2. Låter inte så pjåkigt (betygsmässigt). Frågan är bara om man inte gillade Insidious, kommer man ogilla denna också eller finns det en möjlighet att denna kan gillas mer? Ville inte läsa för mycket av din text så kände att det var bättre att fråga här 🙂

    • Insidious fick 6/10 av mig så personligen tyckte jag denna var bättre beroende på att den kändes lite mer rysligare. och sticker ut lite från det jag brukar titta på. Värd en titt om man åtminstone finner skräckfilmer vara ok.

  3. Högt betyg och kanske nåt jag ska kolla in om jag är sugen på en skräckis. Hur är den jämfört med Sinister? Är det found footage det här?

    @Sofia: Haha, jag hatade J.K. Simmons i Spider-Man… men han var iofs bra i Burn After Reading.

  4. Inget found footage här inte 🙂 Jag anar att de flesta nog finner Sinister mer ryslig och D.S har inte Ethan Hawke i rollistan. Å andra sidan var jag lite oförberedd på vad som skulle komma när jag såg den här filmen. Men de går på jämnt ut men Sinister är mer ”klassisk” skräck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s