Tema: Sandman

sandman01Under 80-talet var brittiska serieförfattare hett villebråd på den amerikanska marknaden. Författare som Grant Morrison (The Invisibles, Doom patrol), Alan Moore (Watchmen, V for vendetta), Garth Ennis (The Boys, The Punisher) och inte minst Neil Gaiman anställdes av serieförlagen DC och Marvel. Författarna fick förhållandevis fria händer att arbeta med vad de ville och i mångt och mycket lyckades de lyfta seriemediet till oanade höjder. Ett antal söndagar framåt kommer jag att behandla Neil Gaimans serie The Sandman, en serie som jag håller som en av världens bästa serierDet är en berättelse som sträcker sig över 70 lösnummer som samlats i tio seriealbum.  Jag utfärdar redan här en viss spoilervarning men ska göra mitt bästa att inte avslöja allt för mycket av berättelsen. Hoppas att någon finner serien intressant och hänger med på färden, ja kanske t.om tar och börjar läsa The Sandman för det är den verkligen värd. Fördelen med Sandman är att det är en historia med en början och ett slut till skillnad mot många andra amerikanska serier som har en början men inget slut. X-men har publicerats sedan sextiotalet och både Batman och Superman har rullat på från 30-talet och framåt. The Sandman består som sagt av tio album sedan är det slut. I morgon börjar temat och sedan är min ambition att presentera ett album var söndag.

4 tankar på “Tema: Sandman

 1. Spännande och udda tema! Jag har ingen personlig relation till serietidningen Sandman alls, även om jag skymtat den några gånger i jakt på andra serier.

  Neil Gaiman vet jag ju vem det är genom Coraline framför allt, men skäms lite över att jag inte utforskat honom mer då han har den mörka wiben som jag alltid fastnar för hos andra berättare som Edgar Allan Poe, Lowecraft, Lynch och så vidare.

  Om det inte vore för att jag har så mycket i planerna hela tiden hade jag hängt på och läst i synk med din följetong, men jag kommer ändå läsa inläggen och se hur pass nyfiken jag blir attta tag i saken senare. 🙂

  • Roligt att temat uppskattas 🙂
   Hoppas att jag lyckas få dig så pass nyfiket att du vill läsa serien för det är den värd.
   Paradoxalt nog så tycker jag Gaimans böcker är bättre än hans serier men det är något jag kommer till senare i temat. För de boksugna kan hans två novellsamlingar sam American Gods rekommenderas.

 2. Kul! Tog mig faktiskt igenom Sandmanalbumen för ett par år sedan och gillade dem mycket. Nu försöker jag samla på mig dem i långsam takt. En sak som jag blir lite nyfiken på är hur detaljerad Gaiman är i sina manus och hur mycket som tecknaren hittar på själv. Kanske är det en av ledtrådarna till att vissa äventyr ändå är bättre än andra — Gaiman ”klickar” bättre med vissa tecknare?

  • I albumet Dream country har faktiskt Gaiman skickat med ett manus till den första serien ngt som visar hur han jobbar. Där begriper man att han av och till skickar/faxar foton bilder för att visa bättre hur han jobbar. Men det stämmer det där med att en författare ”klickar” med en tecknare så även Gaiman vad jag förstått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s