Tema Sandman: Preludes and nocturnes

250px-Sandman_Preludes_and_NocturnesPreludes & Nocturnes startar 1916 i England där magikern Burgess (en karaktär lätt inspirerat av verklighetens Crowley) försöker att fånga döden genom en magisk rit. Riten misslyckas då man istället för döden fångat dennes lillebror Dream (The Sandman). Dream hålls fången i över sjuttio år men lyckas till slut att rymma. Svag och tömd på sina krafter återvänder han till sitt rike, The Dreaming. När han anländer upptäcker han att hans kungadöme raserats under fångenskapen. För att återfå sina krafter och kunna återuppbygga sitt hem måste Dream finna tre föremål som Burgess stal, en hjälm, en rubin samt en påse. Gaiman väljer att starta The Sandman med en quest som är vanligt förekommande i sagornas värld. Egentligen ganska passande då seriens huvudpersion är den som styr över drömmarnas och fantasins rike.

Dreams sökande efter föremålen för honom kors och tvärs över DC:s serieuniversum där vi får träffa många välbekanta karaktärer. B.la John Constantine, JLA (Lagens väktare) och självaste Lucifer. Den som läste skräckserier på 70-talet kommer även att känna igen de tre häxorna och Cain & Abel som då tjänstgjorde som presentatörer för skräckberättelserna men här har de helt andra roller. Häxorna kommer att dyka upp i olika roller både här och där i kommande berättelser, som tre pensionärer, som Nornorna och främst som The Kindly ones. Cain & Abels är väktarna av hemligheter och mysterier och naturligtvis dödar Cain Abel med jämna mellanrum som plågat återuppstår gång på gång. Mot slutet av berättelsen får Dream ett besök av sin storasyster Death och vi får en större förståelse över vad det är för slags universa som serien utspelar sig i.

preludes-nocturnes 02

Dream i helvetet.

Den mytologi som Gainman skapat för sin serie utgår från att det finns sju stycken väsen, The Endless, som skapades i samband med universums födelse. De sju är olika aspekter på känslor som all levande varelser upplever. The Endless är inte gudar då de är eviga (gudar dör när ingen längre tillber dem) och kommer existera i en eller annan form så länge det finns liv i universum. Dream är persofineringen av Drömmar då alla levande varelser drömmer, Death är persofineringen av Döden då allt som lever kommer att dö etc etc. Vilka hans övriga syskon är kommer att avslöjas allt eftersom de dyker upp i serien.

Dream och hans "syskon" de sju Endless.

Dream och hans ”syskon” de sju Endless.

Man märker att Gaiman inte riktigt vet vilken väg han ska ta med sin serie. Vart och ett av kapitlen har en alldeles särskild ton och känsla och det verkar som att The Sandman försöker hitta sin form under de första numren. The Sandman är till en början både en skräck, fantasy, superhjälte och rysarserie på en och samma gång, det är först mot slutet som Gaiman hittar den form som sedan kommer att prägla berättelsen. The Sandman är ingen actionserie utan mer en eftertänksam berättelse om livet, ansvar och livsval – dess teman är jordnära men miljöerna och berättelserna sprudlar av berättarglädje och fantasi. Tilläggas bör att om man är någotsånär bevandrad i religion och historia ger det lite grädde på moset till de olika historierna som spinner över både tid och rum.

images

Dream & Death

I sin helhet känns Preludes and nocturnes inte helt övertygande men delarna är var för sig mycket bra. Mina favoritepisoder är första delen, Sleep of the Just, där Dream fångas av Burgess samt A Hope in Hell när han besöker helvetet. Den första delen därför att det helt enkelt är en mycket bra rysare som står på egna ben samt att tecknaren Sam Keith lyckas mycket bra med att fånga historiens lite otäcka stämning. Episoden i helvetet är en underhållande historia med många kluriga vändingar samt en Lucifer i en lite annorlunda version. Jag kan även tillägga att avsnittet 24 hours hör till det vidrigare jag läst och det avsnittet fick många att sluta läsa serien.

from-24-hours-eyes

24 hours passar kanske inte alla läsare.

Även om Preludes & Nocturnes ger ett splittrat intryck så visar Gaiman att han har en plan med sin serie. Många små sidohistorier och karaktärer kommer tillbaka längre fram i berättelsen och Gaiman har tänkt till lite extra när han skapat de första kapitlen i serien om Sandman.

Nästa vecka blir det drömmar på rymmen och ett seriemördarkonvent i The Dolls house.

2 tankar på “Tema Sandman: Preludes and nocturnes

  1. Håller med om det splittrade intrycket, men å andra sidan får man sig serverat ett smörgåsbord där sannolikheten är stor att man hittar något som man gillar och som gör att man hänger kvar.

    • Jo det är både smörgås och julbord på en o samma gång. Troligen det album som de flesta kan ta till sig då det är rakt berättad story.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s